onsdag, februar 04, 2009

Mitt første foreldremøteHvem husker ikke lærere som har sloss med teknologien, det være seg overhead, tv, video, dvd eller prosjektorer? I går var jeg med på det første foreldremøtet - som lærer. Jeg var blitt tilkalt for kjøre en DVD fra min nye laptopp, og for å klikke frem noen wordfiler. Ikke den store utfordringern akkurat ...

Alt som kunne gå galt gikk selvfølgelig galt. DVD'n kjørte ikke på pc'n (og gudene må vite hvorfor - den nye pc'n frøs og måtte restartes). Strømmen gikk i hele racken, og høytalerne som var koblet til DVD-spilleren var altfor svake. Det var to DVD-spillere, men bare en som virket, ingen forsterker. Heldigvis fant en av foreldrene i mørket som var, at vi kunne koble en av de større høytalerne på prosjektoren i stedet - og vips og hurra så var vi på sporet igjen. Et ekte skole-hjemsamarbeid!

For noen er slike ting kanskje helt innlysende, men for en som aldri har eid et stereoanlegg engang, så kommer ikke slikt av seg selv. Det minte meg også om den tiden jeg arbeidet som platearbeider, hvor jeg stadig ble oppringt av venner som ville jeg skulle fikse bilen deres. Akkurat da følte jeg meg ikke som en ikt-pioner akkurat, men mer som en resirkulert frøken Eva som kjemper mot slanger (les kabler) i parentdis.

Da jeg begynte på IKT i læring i 2005, var vi det første kullet som fikk en ren pedagogisk utdannelse. Borte var alt som hadde med kabelkobling å gjøre, noe studentene året før fikk en god dose innføring i. Akkurat der og da slo deg meg at det kunne jo vært greit med et lite kabelkurs eller to. I etterkant er jeg ikke så sikker på at et kabelkurs ville gjort susen i IT-avdelingens vilde urskog av gjenbruk. Det blir vel her som i andre miljøer: survivel of the fittest, og learning by doing. En annen ting er at jeg ihuga "fan" av at ting skal være så enkelt at man ikke trenger spesielle kunnskaper.

Denne tankegangen er også skolens IKT-ansvarlige en forkjemper for, og vi planlegger derfor å lage noen instruksjoner eller systemer som letter en stakkars lærers utfordringer av en slik art. Det er mange skap, og mye ledninger omkring på skolen. De fleste på skolen jeg er på nå, bruker ikke multimedia så ofte at de husker hva som skal kobles hvor og hvordan, frem til neste runde.

Akkurat i går, skulle jeg ønske vi var litt tidligere ute med våre gode ideer. Men jeg tar med meg erfaringen, og jeg tenker at selvlysende tape kanskje kan være en god ide ...

Åsså lurer jeg på: Er jeg som lærer døpt nå?

c",)

2 kommentarer:

tomerik sa...

Jeg tror det er ganske avgjørende at man har en grunnleggende forståelse av de teknologiske prinsippene når man jobber med IKT i skolen (eller hvor som helst ellers). I min tid da jeg underviste på IKT og lærig, ga vi alltid studentene et obligatorisk fag som heter "Innførig i informasjonsteknologi" (12 stp). Uten det kurset ville studentene raskt fått problemer. Å gjøre IKT i læring til en ren pedagogisk utdannelse høres ikke ut som en god ide for meg. Dersom man alltid kunne stolt på at teknologien fungerte, kunne det gått bra. De fleste som har holdt på med IKT en stund vet at det ikke er tilfelle.

De fleste som leser bloggen din kjenner seg nok igjen. Jeg har prøvd å forklare web 2.0 uten nett for 80 foreldre og lærere på Hemnes (noen hadde gravd over kabelen). Vi kan aldri være forberedt på alt, men med litt teknisk kompetanse kan man løse mange problemer selv og det gir en viss trygghet. Er man usikker, går det utover prestasjonen og kvaliteten på det man leverer.

jeanette tranberg sa...

Oi :)

Forklare Web 2.0 uten nett!

Det tror jeg du har rett i. Og det viktigste for å komme til et slikt trygghetsnivå, når man ikke har det grunnlaget, er kanskje å ikke være redd for å prøve. Det er hvertfall et godt utgangspunkt. Jeg lærer noe nytt ved hver post. Og postene er aldri like. Nye (les brukte) artefakter plasseres og byttes kontinuerlig, IT-avdelingene lapper etter beste evne med de midler de har, og det blir en del kreative løsninger som gir absoulutt oss noen gode utfordringer. Det blir nok ikke kjedelig på den fronten vil jeg tro :)