tirsdag, april 28, 2009
Seminar om digitale lærmiddel 2009
I dag dro jeg sammen med 3 kolleger på Seminar om digitale læremiddel 2009. I følge programmet var det flere grunner til å glede seg. Som Solhjell, så setter jeg stor pris på tidligere lærere, og noen blir spesielle :) En av dem er min IKT i læring lærer fra Høgskolen i Vestfold, Tor Arne Wølner, desverre fikk jeg ikke med meg foredraget hans, men fikk en hyggelig ordveksling i en av pausene.
Andre jeg så frem til å møte var twittrere, og den eneste som dukket opp - i hvertfall som var gjennkjennelig, var sjefen sjøl, kunnskapsminister Sohjell. På litt paparazi-vis smatt jeg ut døren i det han forlot stedet, og fikk det omtalte twitter-håndtrykket - det med et ekstra trykk, samtidig fikk tillatelse til å legge ut en Podcast på bloggen her fra talen hans, for de som ønsker å høre den:
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell
En annen interessant tale kom fra:
Ine Marie Eriksen Søreide, leder av utdanningskomiteen på Stortinget
Dagens mest underholdende, om man skal måle latterkuler fra publikum, kom fra Stein Dillevig:
"Blir man frakoblet av å være påkoblet? En utviklers blikk på det digitale læringsommet."
Stein Dillevig, fra Aschehoug, startet med å si at han har deltatt på digitale konferanser i kanskje 10 år. Han var ikke kommet for å si at pc og Internett var kommet for å bli, men for å stille en del utdypende spørsmål, og å snakke i store bokstaver. Han sa muntert, at det litt var bittert, for alltid når han talte så hadde politikerne gått hjem. "Er det faktiskt lov å be om en liten time-out, spurte han, og henviste til Miljøverndepartementetets oppfordring 7. juni 2005, til å legge bort papirbunker, pc og bekymringen, for å ta 1 times fri. Med det mente han, at når det gjelder utvikling av digitale læringsmidler, så trenger vi en time-out. Anmodningen gikk til Solhjell og Kunnskapsdepartementet.
Grunnene for time-out var flere: Han pekte på at pc'n var først og frest skapt for matematiske beregninger og lagring, for deling av hemmlige militær informasjon, og ikke skapt for læring. Utviklingen har imidlertid ført til at Internett i dag er et tekstmedium. Han hevdet at mange i dag overser forlagenes kompetanse på tekst, og om denne kompetansen utelates, så vil man i dag ikke ane hvilke konsekvenser dette vil få frem i tid. Om man søker på nett, vil man finne mange skrivetips, mange gode. Kanskje mest av alt, pekte han på problemer med at tekst som var lengre enn selve skjermbilde, ofte ble skrevet ut, og om knappen da for utskrift manglet, ville forlaget ofte få sinte mail fra forbrukere. Videoer og animasjoner ville man jo gå glipp av, slik at man i utgangspunktet like godt kunne brukt en bok.
Det er visst ikke så enkelt som at man bare kan legge ut en bokside på nett. Lesbarhet er det viktigste et forlag jobber med. I det øyeblikket man hopper i teksten, så får man logiske brister i forståelsen, man kobles av sier Dillevig. Dette er det ingen som snakker om i dag! Han presiserte at man må bruke tid på å utvikle kompetansen på dette området. Når man leser på nett, sier han, så scanner man tekst i mye større grad enn når man leser en bok, og går dermed glipp av fordypningen. Man må bruke den tiden det tar for å skape forståelsen.
Tid, var han også innom. Han poengterte at deling tar tid. Og hvem kan vel ikke skrive under på det? Alle som deler vet det. Men om man også bruker, så vet man at den tiden er spares fort inn. Det glemte han ta med ... Det har seg nemlig ofte slik, at om man deler en ting, så får man ofte i overflod tilbake. Det er selve drifkraften bak delingskulturen, og det må oppleves ... fremfor å lese seg til det i en bok.
Det var ikke vanskelig å forstå at Dillevig jobber for forlag. Hans harselering med sms-språk, twitter-språk, lærere på Facebook som legger til elever osv. ble til tider underholdende (for de med pc-vegring spesielt kanskje :). Han kom med flere kritiske synspunkter som absolutt kan være verdt refleksjon. Dessverre snakket han fryktlig fort, og akustikken i rommet ga heller ikke de beste opptak, slik at mine "digitale notater" ble mer eller mindre ubrukelige i forhold til å gjenkalle innholdet. Men fortvil ikk, dette er helt sikkert ikke det siste innlegget fra denne karen tipper jeg.
Det som virkelig var en ut av kroppen opplevelse - om man kan kalle det det, var at det ikke var tilgang på nett!!! Er det mulig?
Ja, det er vel kanskje nettopp det, når en digital konferanse arrangeres av forlagsforeningen.
Det som er helt sikkert i så måte, er at man ikke blir videre påkoblet av å være frakoblet. Jeg savnet virkelig den interaktive delen i det å høre på et foredrag. Vanligvis samler jeg lenker og informasjon fra navn som dukker opp underveis ved å søke meg frem på stikkord, titler etc. Slikt ble det ikke noe av denne gang, og det hele ble, til sammenligning med andre konferanser/seminarer, en litt statisk og i ettertid en slags fraværende opplevelse, med unntak av de digitale spor jeg fikk med meg av en ok kvalitet.
c",)
mandag, april 27, 2009
Fleire gode dømar ...
Er du en av dem som nettopp har hørt om d&b, Twitter og Web 2.0? Ønsker du å kaste deg inn i blogosfæren, eller twittersfæren for lære om hvordan du best kan bruke IKT i undervisningen med mål om å øke læringsubytte? Les June Breiviks Tanker, og finn frem til fleire gode dømar som du kan følge på din nye vei i læring - gjennom blogging og mikroblogging!
søndag, april 26, 2009
Evaluering av Virtuelle verdener i skolen ...
De to dagene på Dei Gode Døma, var en lang fest fylt med 1 og 0 fra ende til annen. Nedenfor lager jeg noen notater for meg selv, eller andre som skal holde en SL-presentasjon.
Egen evaluering av presentasjonen:
Hva kan gjøres bedre eller anderledes om man skulle presentert Second Life eller andre virtuelle verdener igjen?
God timing på første del, i forhold til planlegging - 18 min, av planlagte 20. De neste 40 gikk alt for fort! Når det gjelder tekniske ting, så presser utfordrer vi, og flere av de jeg jobber med i SL, ville ikke presentert "live". For meg blir det meningsløst å snakke om SL, uten å gå inn live. Vi presser teknologien, og det er utfordrende å multitaske foran et publikum.
Her er noen tekniske ting som ikke gikk helt som det skulle:
- 3D-musa gikk i stykker på flyturen over til Bergen - ikke så mye å gjøre med det, men ble litt overrasket ... måtte raskt omstille meg til gamle vaner. Skulle selvfølgelig sjekket at den også virket før presentasjonen, man kan aldri bli for sikker ...
- Pc'n låste seg ... måtte ta en ekstra innlogging ... isj, også på ny laptop da ... ikke så mye å gjøre med den annet enn å kjøpe seg en Mac kanskje ...
- Skulle koblet til nettverkskabelen med en gang for raskere overføring, ble glemt i farta når vi fikk problemer med oppkobling til prosjektør før vi gikk i gang (rakk det med hjelp av IT-gutta). Kunne vært sjekket det og i forkant kanskje? Sjekket det på en annen før jeg dro, uten at det hjalp stort ... Det vil kunne variere fra projektor til projektor.
- Jeg var ikke nervøs! Hurra, har alltid vært nervøs tidligere. Det tror jeg rett og slett kom av at jeg kjente de jeg ikke hadde møtt i RL på forhånd.
- Vi samarbeidet godt i forkant og underveis.
- Vi klarte holde tiden for møte inworld.
fredag, april 24, 2009
Dei Gode Døma: rapport
Skulebloggen, Tanker, Molklev og Diginalet
Takk til June (2 fra venstre) og hennes medarbeidere, for to fantastiske dager svøpt i luksus og gastronomiske herligheter. Ingenting her var tilfeldig, alt var gjennomført ned til minste detalj! Servicen på hotellet var helt topp, gode senger, alt var gnistrende rent og pent. Overalt hvor man vendte seg, så traff en et meget profesjonelt og imøtekommende personell. IKT-mannen, som jeg ikke husker navnet på, burde hatt trampeklapp og plystring (men vi er jo dannet, jøssenamn :)
Det har vært flere gode foredrag, og Guttorm Hveem har holdt oss alle oppdatert på twitter med lenker til streaming, for dem som ikke har fått det med seg - enjoy! Det var hyggelig å møte Tim Rudd igjen, som jeg laget en podcast med i 2007 (Andreas Lund fant jeg ikke, men han var der han og, både da og nå :). Et hyggelig håndtrykk med Krumsvik var og på sin plass, og jeg kunne nevnt mange flere slags trykk: inntrykk, uttrykk, digitale avtrykk, fest med lydtrykk og ikke minst et nydelig høytrykk over Bergen fra ende til annen.
En spesiell takk til Lula som guidet meg gjennom gjennom Bergen et par timer før avgang. Trange smug, nydelig gamle bygg, og vegger med sko. Små butikker med Luddeklær (Lulas eget design av barneklær)
Toppen var å møte alle kvitrere, og helt spesielt ble det selfølgelig
å møte Second Life're som June Breivik AKA Sommer Albatros, Kristine Ludvigsen AKA Lula Lupino, og Rolf Anders Moldeklev AKA Rammen Dudek som jeg har hatt kontakt med over tid i SL. Det var helt magisk!
Solhjell snakket i sin åpningstale om et litt lengre håndtrykk i møte med bloggere og twitrere. Sjøl rappa jeg en klem så fort jeg kunne, og i møte med Lula fikk jeg gåsehud, og når Rammen kom, da kom også nesten tårene. Det var en helt spesiell følelse å reise til en fremmed by for å møte mennesker man føler man kjenner godt, men likevel aldri har møtt.
Kjemikeren og Lula Lupino
Lektor Melby fant oss i barens sofakrok
Ut på tur - Elisabeth Engum, som er lektor ved Bjørgvin videregående skole -var også med. Av en eller annen grunn ble hun dessverre ikke fanget av linsa. Håper hun godtar mitt kreative forsøk på gjengivelse, og en unnskyldning for manglene pixler.
Og, til siste men ikke minst, en Norsklærer med digitalt grensesnitt som jeg her møtte i fotoduell :) Hvem tror du var raskest på avtrekkeren?
Og her er noen flere knips fra helgen:
Det som gjenstår, er en evaluering av eget innlegg, samt straffen for å ha inntatt (for min del for tiden) en forbudt dose eksklusiv skjokolade fra arrangøren :)
Du visste kanskje ikke at det var Lula som sto bak Luddeklær - de finner du her!
Takk for en nydelig Ludde-sminkepung Kristine :)
torsdag, april 23, 2009
Dei Gode Døma: ICT and the transformation of learning:
Prof. Rosamund Sutherland, Bristol University, UK:
Examples of person plus:
Plan
Organize
Design
Remember
What do you use ICT for?
People have to learn to use the tool in a transformative way.
ICT is part of our Curlture.
The computer in the dining room
The computer in the kitchen
Living is learning
Learninginvolves learning to use new tools
People activiely make sense
"Learning is social, and language is the master tool".
Teachers orchestrate "learning" in schools, intentional learning
- Everything we do involves learning
- Reading and books are important tools
- Whatever situation people are in, they are theorising
- Alle learning is influenced by previous learning
- Children construct activity like a game
Designing for learning - orchestrating "international" learning:
There where 50 teachers in the project. The work of the design teams supported teachers to take the risk of experimenting with IDT in the classrom. 70% started ICT to do something differently, and succesfully to enhance student learning. In the project - stressed:
- Choose a focused area of the curriculum which students nromally find difficult to learn, and do something differently with ICT. !
- Use widely available an yet under-utilised software
- Desing a learning environment which is informed by research
- evaluate the larning intitiative - suing video
- Don't be too ambitious
Composing in music: should school consentrate on using instruments, or ICT-software?
Students are discerners of literacy
Students engage with ICT
Creating a knowledge world
Professional development is key
The teacher is central -
tirsdag, april 21, 2009
DEN - new look!
d&b HQ er omringet av det nye ruvende bygget til Discovery Education Network.
Vi ligger godt plassert, nå kanskje mer enn før, midt i smørøyet av utdanningsingsorganisasjoner.
mandag, april 20, 2009
British Council in Teen Second Life
A small step for an avatar - but a major step for European students and educators wanting to join Teen Second Life!
c",)
I'll blog this in English, so that hopefully more educators find this entrance into TSL.
As some of you know, I've spent time, trying to find a favorible way to get student and teacher a bridge in to Teen Second Life - TSL.
I think I finally did. The bridge is: Graham Stanley, AKA Baldric Commons (SL), from the British Council in Teen SL - TSL. The British Council have been in TSL for 2 years, and have 1300 students registered. And they want more!
Stanley spends 50% of his working hours on the project, and tells that it takes a lot of work, and that the progres is slow. And if you don't think it's worth it, keep reading!
At the time, they are working on a duplicate island placed in the main grid, for teachers to look for them selves what the teen island is like. They are adding to it at the moment, and have to quests you can try: The Robin Hood Quest and the Merlin Quest. More is to comes soon, as they just hired 4 more teachers to work on the project. They recently won funding, which makes it possible to keep up for one more year.
"The Israel teachers do a grand job.", they have after school projects, and teens from Arabia and Israel are working together! The main drive is to get students together to talk to each other, Stanley says, and a lot of my time is spent trying to promote it internally and externally.
Below you find what Stanley needs from students and teachers to register at the British Council Isle?
The student:
- Students names
- their date of birth
- an e-mail address - from each one of them
- A background check (done by a 3 part, or throug your school (politiattest), and there is a charge to this). I've heard from some earlier that
- Request need to come from an offficial educational e-mail
I look forward to meeting Graham Stanley live during the speak at: Dei Gode Døma c",) Hope the technology is friendly that afternoon :)
mandag, april 13, 2009
Lyst på egen radiokanal? Blip.fm
Second Health
I'm taking my mom to the hospital in Oslo today, she's going in to Rikshospitalet for a heart surgery. I hope she will be taken good care of - the best!, just as well as these ...
onsdag, april 01, 2009
Kort rapport fra NAVs innføring i lese- og skriveprogrammer
Programmene som ble presentert var:
Lingdys og Lingdys Write, e-Lector (begge lese- og skriveprogram), Voxit Budgit Pro (kun leseprogram). Nedenfor følger beskrivelse av førsteinntrykk, fra en lærer (!):
Lingdys (Norsk) og Lingwrite (Engelsk): dekkes begge av NAV. Det er viktig at programmet startes fra Word/Open office, hvis ikke kan det henge under bruk. Fordel: Enkel i bruk. Har flere kortkommandoer man kan stille inn, som gjør det brukervennlig. Ulempe: Grusom talesyntese. På ord som: og/å vil eleven ikke kunne høre store forskjellen.
Voxit Budgit Pro: et leseprogram som dekkes av NAV. Skal du ha kun et leseprogram er dette noe for deg. Har flere stemmer å velge mellom, god talesyntese, og leser også på engelsk. Fordel: lagrer med et tastetrykk mp3-filer. Ulempe: Har et primitivt skriveprogram tilsvarende Notepad ble det nevnt.
e-Lector: har to versjoner:
e-Lector Basic – dekkes av NAV. Basic-versjonen er en enkel versjon, som har en god talesyntese. Fordel: har noen finesser som innstillinger av dialekter etc.
e-Lector fullversjon: dekkes ikke av NAV, men er lærerens og elevens Rolls Royce i denne sammenheng. Den har et fyldig arkiv med tekster, mange finjusteringer for tilpasninger, mulighet for drilløvelser, og er den eneste som tilbyr mange språk. Den kan vistnok også generere gloseøvelser ut fra gitte tekster (man velger ord). Spåkvalgfunksjonen er viktig for de elevene som i ungdomsskolen har fremmedspråk (som skal på studespesialisering), eller for skolens fremmespråkselever. Elever med dysleksi vil vel neppe kunne klare seg uten. e-Lector har også en svært fyldig hjelp-meny, som kommer godt med, rett og slett fordi det er mange muligheter.
Programmets fullversjon dekkes ikke av NAV, fordi drill og lignende er et pedagogisk ansvar som tillegges kommunens budsjett. Det blir derfor opp til kommunen å betale for denne. I så fall kan det – slik jeg forstår – brukes av alle elever, på alle skoler.
Et tips jeg fikk med fra veileder var: OCR (optical caracter recognition), som er et leseprogram man kan få dekket. Det skal visstnok være kjekt fordi man kan bruke det hvor som helst det finnes tekst, og med et tastetrykk (merking) få lest opp teksten. Et søk på nett viser at det finnes både som commercial og freeware
Det siste må vel kanskje testes en ledig stund ... c",)