lørdag, februar 24, 2007

Second Life


Deler av vinterferien har jeg tilbragt i Second Life. Jeg har aldri vært noen spillentusiast, hvis man ser bort fra en Pacman dille i 80'åra engang. Så litt hjelp fra guttungen kom godt med. Grunnen til mitt besøk var selfølgelig for å se hvilket potensial et slikt spill kan ha i undervisningen, og for å se om jeg kunne møte noen som deler mine interesser for IKT i læring ...

Etter en del problemer med å få pc'n til å dra spillet, og etter en del øvelse med å lære å gå, og for ikke å snakke om, å lære å fly!,på Orientation Island, så var jeg igang med letingen etter edu people ... Underveis lærte jeg hvordan jeg kunne forme avataren (figuren) min. Alt kan stilles inn. Siden jeg ikke var der for å spille andre enn meg selv, prøvde jeg å lage meg ganske lik ... i følge ungene ser jeg mer ut som ET ... Klær og sminke er selfølgelig en del av morroa, så her kan man boltre seg i forskjellige looks.

Ønsker man, kan man kjøpe hva man vil med sitt kredittkort. Norske kroner gjøres fort om til Linden Dollars. Jeg har ridd på gratisprinsippet og fremstår derfor ikke så veldig orginial. Mye kan også fåes gratis, hvis man drar til de forskjellige Free Bee plassene som finnes. Man får gjerne tips underveis, enten via plakater eller via folk man møter.

Via søk, og via kart, kan man navigere seg rundt omkring. På hvert kart får man en oversikt over hvor mange andre som befinner seg i samme landskap. Det kan være litt forvirrende å fly omking der ... det hender nemlig man møter glassveggen: Banned parcel eller NO ENTRY

Det tok ikke lang tid før jeg møtte noen som kunne tipse meg om grupper og steder hvor education people skulle finnes. Education Island var til stadighet helt folketom, men det fantes noen Campus hvor det var litt mer liv. Det var også her jeg møtte mine venner Cavaz - lærer i Portugal, Ocacao - masterstudent i Media & Kommunikasjon og Janeolle - Svensk IBM-medarbeider.

Ocacao viste meg hvordan jeg skulle finne frem til et NOAA' vær senter, hvor man kan få forskjellige turer gjennom simulatorer. Vi hadde en lang samtale om bruk av IKT i undervisning utenfor senteret (bildet). Cavas og meg, sammen med Cavas diskuterte vi bruk av LMS kontra blogg i undervisning. Forholdene våre var ikke de samme, så det ble en interessant diskusjon.

Det finnes to varianter Second Life. En for 18+, og Teen Second Life - for de mellom 13 og 18. De to verdener kan ikke krysses. Det finnes altså ingen måte man som voksen kan bevege seg inn i Teen Second Life på, hvis man da ikke registrer seg med falskt navn. Det fører i følge reglene til evig bannlysning fra spillet - forever!

Second Life er et hyggelig sted å være. Man møter stort sett bare vennlige mennesker som velvillig deler av sin kunnskap. Så min jakt på ungdom i undervisning var forgjeves. Mulighetene er mange har jeg funnet ut så langt. Storyline er en tanke som slo meg umiddelbart. Tenk så spennende det vil være for elevene å finne oppdraget sitt i dette bassenget. På Teen Island, kan man som lærere kjøpe land for undervisning... Nedenfor får du en smakebit på NOAA:
Det gjenstår fremdeles mye å se i SL. En av de siste opplevelsene var å dumpe inn i en undervisningstime på Rockcliff University.
Der var deltakere i ferd med å få undervisning i hvordan man skulle lage forskjellige ting.
Det har jeg ikke prøvd på enda.

Læreren står midt i bildet. Snakkeboblene som vanligvis synes, blir ikke med på bildet. Men det var ganske imponerende å se hvordan økten foregikk, og jeg fikk noen visjoner underveis ...


En verden av muligheter er vel beskrivende i første omgang ...

4 kommentarer:

Leif sa...

artig - det virker som om second life kan ha et visst potensiale i en eller annen retning. Jeg har også det på "blokka", men har ikke kommet så langt.

jeanette tranberg sa...

NRK kjøper land der om dagen har jeg lest ...

Sist gang jeg var inne, sleit jeg litt med lagging i enkelte rom og spesielt på plasser hvor det var store mengder med mennesker.

Dette fører av og til med seg noen uforutsette ut av kroppen opplevelser. Som feks på søndag, da jeg fant en proffesor ved et universitet i Iowa. Han var Away som det heter når avateren står i en sovende stilling (man kan logge ut hvor som helst man måtte ønske, og etterlate sitt digitale legeme i en hypnoselignende tilstand).

Ved å høyreklikke på en annens avatar, kan man se - hvis vedkommende har fylt inn vel og merke - opplysninger fra både 1'st og 2'nd life. I forsøket på å lese professorens profil, oppstod en lagg, og i transen som oppstod hørtes bare et fjernt dunk. Når jeg kom til meg selv, og var tilbake i flueperspektivet igjen var den sovende professor sporløst forsvunnet fra den svevende platform han hadde parkert sin bedre halvdel på ...

Mitt neste oppdrag på SL er derfor å finne den forsvunnede professor fra Iowa, for å se om han kom til seg selv, og for forhåpentligvis å kunne få høre mer om hans prosjekt med studentene der inne, og for ikke minst å be om unnskyldning for å eventuelt ha påført han et uberettiget hukommelsestap ...

Det hadde vært gøy å møtt deg i SL Leif :O) Mitt navn i SL er Kita Coage ...

Jørn Hoelstad Pettersen sa...

Hei
Jeg har akkurat beveget meg ut i blogsfæren (se: https://www.itslearning.com/AFK/JHP/blog/ )og leter meg fram til gode norske. Du har veldig mye spennende stoff her! Har også lurt litt pp SL etter å ha hørt Wim Veen på it's:learnings brukerkonferanse, men har ikke tatt steget inn ennå. Skrev en litt negativ post om det her om dagen også; og er det ikke slik at det er vanskelig å ha opplegg med elever der inne? Reglene gjør det jo fryktelig vanskelig for lærere og elever - altså yngre enn 18 - å være på samme sted. Eller har jeg misforstått følgende regler (beklager det lange sitatet - fra nederst på denne siden http://secondlife.com/businesseducation/education.php ):

The main Grid of Second Life is for adults only (18+). We also have a Teen Second Life Grid and that world is strictly for teens (13-17). For more details, please see the Teen Grid Terms of Service.

We don't allow anyone under 18 years old in the adult world of Second Life, and likewise we do not allow adult Residents (18+) on the mainland of the Teen World. Both of these worlds are separate from each other, and we do not allow inworld travel or communication between them.

Teen Second Life is a world for teens, created and shaped by teens. Please remember that falsely registering as a teen to gain access to Teen Second Life is a serious offense, and cause for permanent banishment from all of Second Life.


The only adults allowed on the mainland in Teen Second Life are Linden employees. If you are an educator and want to work with teens in Teen Second Life, there is the opportunity to buy a private island on the Teen Grid and participate, but you will not be able to leave that island and visit the Teen Grid mainland. Teens from the mainland will be able to visit your private island if/when you choose, but they will be automatically informed that there are adults present. Also, if you are planning to use a private island on the Teen Grid, you will need to provide a background check for security and safety reasons.

jeanette tranberg sa...

Hei Jørn, og takk for at du bidrar med din kommentar. Jeg har sett på bloggen din, og veldig glad for å kunne legge den til i min bloglines.

Når det gjelder kommentaren din, så har du selvfølgelig helt rett, men det finnes alikevel muligheter for undervisningsinstutisjoner. De fleste web 2 applikasjoner gir utvidede tillatelser, eller er svært imøtekommende når det gjelder undervisning. Grunnen er vel at de ser positivt på rekrutteringen ... På denne wiki vil du finne informasjon om - og svar på ditt spørsmål - og litt mer om hva som til nå foregår i forhold til voksne som arbeider med teens i SL:

http://www.simteach.com/wiki/index.php?title=Second_Life:_Educators_Working_with_Teens

Adults can purchase private islands on the Teen Grid to work with teens. Educational and non-profit groups receive an educational discount. You will not be able to leave your private island and visit Teen Second Life. Teen residents of Teen Second Life will be able to visit your private island if/when you choose, but they will be automatically informed that there are adults present. Any adult on a private island on the Teen Grid will need to provide a background check for security and safety reasons.

:O)