søndag, mai 25, 2008

Hvem vet hva man kan få bruk for? - en bloggers steinalderresept


Noen ganger lurer jeg på om denne bloggingen min egentlig bare et primitivt behov - genetisk betingen kanskje eller et slags innstinkt fra urtiden som trenger seg gjennom alle utviklingsstadier opp igjennom historiens mange epoker: JEGEREN, SANKEREN og/eller JORDBRUKEREN! Jeg samler og samler, dyrker og gror.

Ja, det er meg tenker kanskje også du... Og vi får det forsåvidt bekreftet ved googling:
Genetisk tilpasning skjer ofte langsomt. Derfor er vårt genom i dataalderen nesten likt steinaldermenneskets
Antakeligvis befinner jeg meg - sånn teknoparallellt sett - midt i skiftet der jordbruket tar seg opp. Jeg er en PIKSELBONDE! Jeg ploger ikke, jeg blogger - med plug and play - all day! Produserer bits - ikke korn heldigvis i følge artikkelen:
Overgangen fra jakt og sanking til jordbruk førte generelt til dårligere helse, først og fremst forårsaket av det store innslaget av korn i kostholdet. Korn mangler en rekke næringsstoffer og kan utløse autoimmunsykdommer og psykologiske og nevrologiske lidelser. Mennesket mangler fysiologiske og biokjemiske mekanismer som kan nøytralisere forsvarskjemikalier i korn. Denne genetiske mistilpasningen mellom våre ernæringsbehov og mangelen på næringsstoffer i korn kan utløse en rekke sykdommer, spesielt hvis korn inntas i store mengder.
Men hva vil store mengder bits og piksler tilføre min helse om den inntas i store mengder ... er det så mye bedre enn korn? RSS-leseren min har omtrent 1100 uleste poster, 800 av disse ligger i en bits buffer jeg kaller Parkering. Alt dette skal jo fordøyes. Den tar jeg på regntunge og late dager i sommerferien - når jeg har parkert. Verre er det med de 143 som ligger i mappen Nyheter ... og for ikke å snakke om de 200 som ligger i Social Network News. Da kan det jo være en trøst å tenke på at piksler og bits ikke fordøyes verken biokjemisk eller fysiologisk - sånn med tanke på helsa:
Sosiokulturelt er vi langt mer tilpasningsdyktige enn biokjemisk og fysiologisk.

Det gjelder bare finne frem til riktig kosthold - steinalderresepten:
Steinaldermennesket omsatte 4 - 5 ganger mer energi gjennom daglig bruk av musklene enn mennesker med vestlig livsstil (13). En resept for et bedre liv bør derfor inneholde variert, fysisk aktivitet.
Om man tenker på hva man tar av inn av piksler og bits, i forhold til hva man ut - i form av egergi - så står kanskje ganske dårlig til rundt omkring i blogosfæren. Hva bør en bloggers steinalderresept inneholde tro - ved siden av det å dyrke og gro? Her er mine forsetter for sesongen når det gjelder first life:
  • En sykkeltur (til og fra jobb eller butikk - værforbehold :)
  • En sjelelig fordypning med kamera (minst ett bilde som er verdig å ta med seg til den lokale kameraklubb (bør investere i nytt kamera!))
  • En gåtur med nabo'n (for å løse alle verdens problemer - noen må jo gjøre for christs sake!)
  • En tur i hagen (sneglejakt og uttagering)
Har du noen?


Ingen kommentarer: