søndag, juli 13, 2008

Wayback og Google Cached


Hvem har ikke slettet innhold med et tastetrykk, og kjent sitringen av forsvunne piksler rushe ut i blodårene? Wesley Fryer var uheldig og mistet den siste oppdaterte CV'n sin, og jeg kan lett forestille meg fortvilelsen (han har et par mer workshops enn meg i løpet av året vil jeg tro :) for hvem vet ikke hvor mye tid det tar å skrive en CV? Jeg hater disse forskjellige elektroniske søknadene - det tar timesvis for hver gang, og ofte har de noen idiotiske løsninger: Som f.eks Tjøme kommunes, der kom i skade for å glemme og føre på den siste workshop'n, noe som resulterte i at jeg måtte begynne helt fra scratch!!! Hallo - helt fantastiskt! Og nok om det.

Wesley ble bønnhørt av Google Gud'n, og i stedet for at jeg gjentar hele historien her kan du heller lese den i hans stemme - og min kommentar om du ønsker. Hvis du vil vite mer om Google cached, så kan lese denne Google Guide'n:

Second Life er død


I dette Danske nyhetsinnslaget kan du nå få høre at Second Life er død. Heidi Ballinger fra Danmark, som driver en formidlingstjenesten Power Match i SL, raser over det hun kaller feilinformasjon fra pressen. I går kveld var jeg en tur innom i SL, og da hadde danskene spøkelsesfest c",)

fredag, juli 11, 2008

Råd & VINK


Jeg har tidligere nevnt Søk og Skriv, som en ressurs for informasjonskompetanse. Råd & VINK er en annen. Den fant jeg via wiki'n: FLINK - Fleksibel informasjonskompetanse, som har mange nyttige lenker. Hvordan jeg kom frem til wiki'n får du vite i neste post - følg med!

torsdag, juli 10, 2008

Seesmic



Seesmic er en vloggtjeneste (video-logg) som lar deg helt gratis publisere til verden hva du måtte ha på hjertet. Terry Freeman har en Two-Minute Tips, hvor han kommer med tips til deg og meg angående integrering av ikt i undervisning - følg med i neste episode!



Dette var bare den første. Keep it up, and thanks Terry - I will follow you close!

The Horizon Project


Find more videos like this on Horizon Project 2008


Samtidig med min etabling på Lively(se forrige post), var jeg på en liten online workshop med Julie Lindsay og Cool Cat Teacher - Vicky Davis - via . Selve workshoppen var en introduksjon i bruk av Web 2.0 til lærere som ikke er kjent med disse verktøy og deres potensial. Vi var omtrent 12 deltakere i rommet, noe som gjør det hele ganske personlig og hyggelig (persononlig var jeg mest opptatt av Lively underveis, siden jeg kjenner de verktøy som ble presentert. Det ble ofte referert til deres Horizon Project 2008, som filmen over presenterer biter av. Utbyttet for min del var å stifte nærmere bekjentskap med de som var tilstede.

Terry Freedman - forfatter og ihuga ikt-lærer - ble invitert for å snakke om sin rolle i det overnenvte prosjektet, som gikk ut på å vurdere prosess og produkter. Vurderingskriteriene er kanskje interresante fordere som jobber med digitelling (mitt eget lille flexie ord for digitale fortellinger :). Terry pekte til gode eksempler på Web 2.0 prosjekter og bruk avIKT i undervisningen, samt gratis nettboken Coming of Age.

Enjoy the links - and thanks to Vicky for the invitation on twitter c",)







Zemanta Pixie

Lively - not that lovely


Som så mange andre har jeg tatt turen innom Lively - Googles nye 3D verden som ble lansert tirsdag. Mange sammenligner Lively med Second Life, noe jeg ikke helt kan være med på. I mine øyne minner Lively mer om en 3D-chat. Sammenlignet med SL er Lively svært begrenset. Men, den er jo i sin spede start ...

De vikigste forskjellene mellom de to i skrivende stund, er nok brukerens mulighet for å skape. Lively tilbyr ferdige produkter man kan plukke fra en katalog. Dette gjør at programmet er lett å bruke i forhold til SL, men akk så mange begrensninger det bærer med seg av utvalg.

Det første man må gjøre er å velge seg avatar, noe som går enkelt for seg med drag and drop. Avataren er på den ene siden vanskelig å navigere, om man skal få en noenlunde flyt i sine bevegelser. Man kan derimot forflytte seg fra sted til sted (innenfor det lille rommet) med å dobbeltklikke på gulvet eller der man vil gå. Det jeg savner mest er muligheten til å fly - å oppdage. På den annen side, så er rommene man beveger seg i her så små at det ikke er behov for å fly, man har ganske enkelt noe sted å fly til. Det verste er likevel selve utseende av avataren, som igjen er svært begrenset. Mulighet for individualisering blir borte når man kan velge mellom en knippe forskjellige. På min korte vandring møtte jeg flere like avatarer, og dette kan fort bli forvirrende om man f.eks. skal møtes som gruppe.

Her, som i andre virtuelle verdener må man finne seg rom med likesinnede. Man kan f.eks. søke seg frem til rom relatert til undervisning. K-12 og IT-avisen er allerede på plass. Det er - på dette tidspunkt - vanskelig å skjerme seg mot useriøs aktivitet. Det finnes en rekke animasjoner man godt kunne spart seg for, som f.eks. karaktespark, slapping etc. som ikke akkurat innbyr til fred og kommunikasjon, men snarere konflikt og aggresjon. Av omlag 20 jeg møtte, var det kun 1 som var hyggelig. Og med det fikk jeg min første venn. Det sikreste i så måte er kanskje å lage sitt eget rom, eller bruke søkfunksjonen.

Man velger altså selv om man vil opprette eget rom, og man kan opprette flere om man ønsker. Disse plukker man også fra katalogen, og har ingen mulighet for å påvirke lanskapet selv, annet enn at man kan møblere disse med planter, interiør og bilder m.m.

Å plassere ting nøyaktig er ikke lett. Det finnes ingen parametere man kan bruke som hjelp. Tv'n min fra katalogen overrasket med en enkel løsning for streaming av video - slett ikke værst. Men størrelsen på Tv'n kan ikke justeres, og dermed blir det en knøttliten skjerm. Filmen stopper heller ikke, så du blir jo mer eller mindre gal av å oppholde deg i et slikt rom, om du ikke slår av lyden da. Det er jo en mulighet. Det er heller ingen 3D-lyd som i SL, og kommunikasjon foregår for det meste synkront og ved bruk av tekst-chat. Man har mulighet for å legge igjen kommentar på objekter (ting og tang).

Summasummarum så vil jeg si at dette blir for mye tegneseriepreget for min del. Og jeg tipper dette blir en verden for fjortiser (tidlig å si, men lov å spå :). Det er morro å leke, morro å møblere, og morro å prate med folk. Det finnes ingen penger, og virkeligheten som var et av målene til Google synes jeg ikke de har lykkes med å skape. Kanskje vil brukerne etterhvert klare det?

Det mest spennnde med Lively, mener jeg, er muligheten for å embedde chatte-rommet i bloggen eller andre nettsider. Dette gjør det jo utrolig enkelt å invitere brukere med seg. Her er det bare å klikke seg inn - etter at man har lastet ned programmet vel og merke, som siden kjøres i nettleseren og i egen fane om man ønsker. Stikk gjerne innom Diginalet på Lively: