søndag, desember 30, 2007

For et Qik!





Mobilstreaming med Qik gir deg mulighet til å dele opplevelser på direkten med hvem du måtte ønske. Filmen over kvalifiserer neppe til noen Oscar-nominasjon, eller fete kontrakter fra over there, men er okke som min debu som filmprodusent. Ja, ja - øvelse får gjøre mester ...

Hva man skal bruke dette til i undervisningssammenheng kan jo være så mangt. Potensialet for Qik i undervisning er det at man enkelt kan hente den med embedkode eller url-lenke for videre publisering, deling og dokumentering. De fleste har i dag mobil, og sjansen for at en eller annen i gruppa er bærer av typen Nokia skulle være ganske stor.

Et kjekt program å bruke sammen med Qik er Twitter. Qik samarbeider med Twitter, slik at om du ønsker kan du velge automatisk innlegg på din Twitter for hver publisering.
Kjekt å kunne ha hele klassen på Twitter under prosjektet ...


Hva gjør du?
  1. Gå til Qik og registrer deg. Du vil få tilsendt lenke for nedlasting av program og en kode du trenger for første streaming. Det tok over et døgn før jeg fikk denne meldingen, men den som venter på noe godt ...
  2. Du får tilsendt en link via tekstmeldingl hvor du kan laste ned programmet: Hvis du ikke får lastet ned programmet kan du prøve: Meny > Verktøy > Programnedlasting > Instillinger. Der skal: Programvareinnstilling være stilt inn på Alle og Tilkoblet sertifikatAv.
  3. Nå kan du logge deg inn for direkte overføring fra din mobil, med koden du fikk oppgitt fra Qik etter registrering.
  4. Når du har lastet ned programmet får du øyeblikkelig en melding fra Qik som gir deg brukernavn og passord.
  5. Logg inn for å sette opp publisering mot Twitter
Oppdatering:

Uttales ... /Quikk/

fredag, desember 28, 2007

Audio Dropboxes



Dumping av lekser, eller innlevering av kommentarer på forskjellig arbeid er lettere enn noen gang. Med Audio Dropboxes, spiller man enkelt av sin kommentar til lærer - eller omvendt for den saks skyld. Kanskje kan dette være en rask måte for studenten å få en kjapp tilbakemelding fra veileder? Tid spart for begge parter.

Det første man må gjøre er å registrere seg
på CLEAR (Center for Language Education and Researc) ved Michigan State University - se nederst til høyre på siden: press Visit Site > fyll inn registreringsinformasjon og vent på mail hvor du bekrefter registreringen din (tok en times tid før den kom ...)

Når man har bekreftet, logger man seg inn og kan opprette sin første dropbox. Slik så min første ut, og skjermbildet er tatt etter at jeg har testet slik at man ser det har kommet inn en respons (submission 1):

Krysset: man sletter boxen
Blyanten: man lager tittel på boxen
HTML: man henter embed-koden (koden som limes inn i f.eks. bloggeditor)
Øyet: man lytter til det som er lest inn:


Boksen man leser inn ser du nedenfor (man trenger selvfølgelig en mikrofon). Har du noen kommentarer til Diginalet så legg gjerne igjen en beskjed. Du har nå lest Diginalets post nr. 200. Tipset om Audio Dropboxes kom fra:
Mitt hJØRNe av Web'en - takk til Jørn for nok et nifty innlegg!

torsdag, desember 27, 2007

Back to blogging!

Ingen grunn til å henge med fingrene, her er bare å blogge i vei - jula er over!

torsdag, desember 20, 2007

Advarsel - vis forsiktighet!


1 økt i dag ble litt mer spennende enn ønskelig. Med mobilen i lomma, på huk ved en kranglete laptopp, ringte telefonen. Siden det tross alt var midt i en time, kverka jeg raskt den trillende latteren (min ringetone) som ellers får meg i så godt humør. Ringingen ble raskt fulgt opp av to meldinger. En rask titt i innboksen, fikk meg fortere enn flint til besvare anropet.

Bankfunksjonæren ønsket å vite om jeg befant meg i Romania, siden de hadde mottatt en rekke forsøk på transaksjoner med beløper som oversteg saldo. Kvinnen i andre enden kunne videre fortelle at beløpene ble redusert for hvert forsøk. Når bankfunksjonæren og jeg snakket på telefonen, var ingen av transaksjonene gjennomført, og det siste beløpet forsøkt tatt ut var på omkring 7000 kr. Samtalen varte i omkring 5 fem minutter, og i løpet av denne tiden var kontoen sperret.

Så fort økten var over dro jeg over til banken (like ved) for å ta ut de resterende fra denne brukskontoen, og overraskelsen var stor da de 3500 som nettopp sto der var borte. Etter å ha kontaktet reklamasjonsavdelingen igjen, og med nærmere ettersyn i loggen der, viste det seg at den siste transaksjonen foregikk mens vi hadde pratet sammen. Funksjonæren bommet omtrent med 3 sekunder på sperringen av kortet. Etter å ha fortalt mine kolleger om denne forunderlige hendelsen gikk jeg tilbake til den vrange laptoppen, og sammen foretok vi en krisegjennoppretting. Laptoppen også med en etterfølgene backup som tok sin tid...

I mellomtiden da, mens jeg satt der og ventet på den at den grønne stengelen skulle vokse til 100%, tenkte jeg et øyeblikk at jeg kunne bruke elevens maskin for å gå igjennom e-posten mens jeg ventet. Jeg ombestemte meg fordi jeg selv er streng med elevene i forhold til at de ikke skal bruke min pc, gikk inn på kontoret til egen maskin og vendte tilbake litt senere igjen, for nedlasting av programvare m.m.

Tankene har kretset i hele dag om hvordan dette kunne skje. Jeg mistet ikke kortet, ingen har såvidt jeg vet sett koden, og jeg kommer heller ikke på noen jeg kan mistenke for dette. Jeg sitter igjen med en følelse av at dette tilhører organisert virksomhet. Man kan jo bare håpe at de som har pengene er fattige som nå kan feire en anstendig jul, men jeg ser nok heller for meg mørke menn i dress og fine biler.

Jeg får mine penger tilbake, etter å ha fylt ut et tre siders skjema. I samtale med banken, om hvordan dette kan skje, opplyser funksjonæren at dette oftest skjer via netthandel, men at det tidvis også skjer i vanlige butikker. Metodene er mange. Skimming er kanskje den metoden som er mest kjent fra media. Så, om du synes det jeg gravde opp til nå virket truende -les videre ...

Neste steg i prosessen er jo å finne ut hvordan man kan beskytte seg. Ideene har sikkert vært mange. However, og nå må du følge med! Et virkemiddel for overvåke bevegelser, blant annet på egen maskin er metoden keystroke logging på norsk key logging.

Politimyndigheter benyttet slike verktøy i enkelte tilfeller der den mistenkte har vært i besittelse av kryptert informasjon. Ved å avlytte tastetrykkene har de kommet frem til passord slik at informasjonen kan dekrypteres.

Disse programmene ligger fritt tilgjengelige på nettet, sammen med advarslene om misbruk og ansvarsfraskrivelsen fra produsenten. Flott tenker du kanskje, så vi får tatt kreka som eventuelt vil misbruke vår datamaskin. Problemet dukker imidlertid opp om du tenker på situasjonen jeg var i tidligere på dagen med elevmaskinen ... Hva om denne eleven hadde lastet ned et slikt program på sin maskin, og jeg logget meg inn på min e-post - i Fronter. Da ville altså denne eleven kunne lese av mitt brukernavn og passord, og enkelt logge seg inn til alle karakterer, anmerkninger og fraværsføringer som jeg har tilgang til.

Oppdatert 21.12.07

Produktet lanseres også som familiesoftware: Family Keylogger - invisible keylogger er et slikt, hvor hensikten er å gi foreldre kontroll over egne barns aktiviteter på nett. Hva som vil kunne skje når barna (les elever) får kontroll over din aktivitet på nett i skolesammenheng er scenarier vi helst bare vil skyve bort:

Family Keylogger will let you monitor what people you share your computer with type when you are away. Working in the background, Family Keylogger will record every keystroke a user makes in every application and save it to a text file. In Stealth mode, the program is totally invisible to other people who are not aware their computer activity is monitored.

In addition to recording keystrokes, Family Keylogger will also track the launch of applications, sent emails, visited websites, and save information typed in the forms. The program is dog simple to install and use. Once installed, it opens to QuickStart window that will instruct you on the main features and on how to use the keylogger.

Har din skole vært utsatt for at læreres passord er på avveie?

Så, selv om den aktuelle eleven i dagens tilfelle med sin kranglevorne laptop aldri vil vekke min bekymring i så måte, så har jeg lært noe av disse litt tilfeldige sammentreffene i dag:
  1. Logg deg aldri inn på skolens LMS på en maskin du selv ikke har den fulle kontroll over, eller en maskin som eies av andre.
  2. Ta back up minst en gang i uken av anmerkninger, karakterer etc.
  3. Informer dine kolleger om hvor enkelt det er å havne under overvåking!

Du er herved advart, vis forsiktighet!

Har du noe du ønsker å informere om - eller advare mot? Jaggu fikk jeg brukt Warning sign generator til noe og c",)

mandag, desember 17, 2007

What do you make?

Filmen nedenfor fant jeg på en av mine favorittblogger:


Ikke alle lærere reagerer på motstand slik som Taylor Mali her. Marita er en av dem som har fått mer enn nok, og som gir skolen finger'n. To lærere - begge modige - kjemper hver sin kamp med samme våpen. Hva skiller dem? Målet?

søndag, desember 16, 2007

Variert undervisning


Boken Variert undervisning - mer læring, er stadig et nyttig verktøy i planlegging og organisering av undervisning. Dette er håndboken med stor H. Boken har blant annet forskjellige skjema som er gode grunnlag for å lage sine egne tilpassede etter behov. I dag har jeg laget et par nyttige som ligger på wordpressbloggen: Diginalet - fag, under kategori Pedagogikk. Begge lagret for deling på Google doc's

lørdag, desember 15, 2007

Problemer med flash og lyd ...



Get a Voki now!



Nedenfor er en eldre test jeg gjorde, hvor jeg ikke fant løsningen på lydforvrengningen. Men da er problemet løst altså. Takk til Stephen's Web.
Musikken er hentet fra Podshow.com og den over er laget av Colin Mutchler



Get a Voki now!

onsdag, desember 12, 2007

Blog power!



En bloggbeundrer i kommentarposten! Og en mulighet til å teste blog power ...

Hei! Som din bloggbeundrer har jeg nå sett på engelskressursene du har funnet. Jeg har lett etter noen slike steder for å lære meg selv spansk! Trenger noe til å få et kick til å lære gloser og helst skrive som svar på oppgitt ord og aallller helst kunne tage ordene wså de kan sorteres på ulike måter. Har du kommet over noe slikt på din vei? Jeg har som sagt forsøkt å lete selv, men har ikke kommet til det helt store ennå. I mellomtiden koser jeg meg med å lese det du skriver og tenker på dine heldige elever! Inger

Er det noen som kan hjelpe Inger her, så legg gjerne igjen en kommentar!
c",)

tirsdag, desember 11, 2007

IOP-mapping!

Et av mine vikariater innebærer overtakelse av en håndfull elever med individuelle opplæringsplaner. En faglig oppdatering er på sin plass når alt skjer i rasende fart fremover: bli kjent, legge til rette undervisningen, skrive halvårsrapporter og nye IOP'r! Så hva gjør man? You go comapping! Hvis noen skulle ha nytte av kartet:



Tipsene her hentet fra: Nordahl Thomas, Overlnd Terje: Individuelle opplæringsplaner , Gyldendahl 2001.

søndag, desember 09, 2007

Free post it!


Free post-it kan du lage huskelapper og lagre dem som bilde. Hva man skal bruke dem til? Kreativiteten din bestemmer vel det ... Morsomt :)

fredag, desember 07, 2007

Avgang!



I snart halvannet år har jeg vært en del av en foreldrekomite hvor vi har jobbet for at våre håpefulle skal få mulighet til å reise med de hvite bussene. Nye regler gjorde hele affæren til en kronglete sak, sammenliknet med foregående år. I dag - etter tusenvis av vaffler, raking, carboot sale etc. - var vi endelig fremme ved målstreken.

Arbeidet med å dokumentere prosessen på blogg, har forhåpentligvis vært nyttig for kommende kull som tenker i samme baner. Mange skoler legger ned tradisjonen med turer til Auschwitz. Uten støtte fra kommunen (som gir tillatelse til at man kan bruke budsjett til dekning av lærerlønn) ville kanskje ikke turen blitt mulig. På bloggen kan du følge prosessen og få informasjon om reisen.

Arbeidet for neste kulls avgang fra vår skole har allerede startet. Om de klarer det, vil bare tiden vise ...

lørdag, desember 01, 2007

Yahoo for teachers!


Med Yahoo for teachers kan du samle information, sette sammen tekster, og dele undervisningsopplegg med andre lærere. Er jeg heldig får jeg tid til å sette meg og leke med denne i helgen :)

fredag, november 23, 2007

Edusim!


Edusim er som bildet over sier en gratis - nedlastbar - virtuell verden for de som har et interaktivt whitboard i klasserommet. Her kan du og klassen samarbeide med vennskapsklasser fra fjernere steder. Jeg lar skaperne presentere produktet selv:

tirsdag, november 20, 2007

Med spjut og kampestener

Slide'n nederst fant jeg frem til på Jon Hoem sin Memoz, som jeg sniffet meg frem til via posten Trusler og nettbruk. Jeg elsker slike små grønne livgivende digitale gresstuster. De gir oss noe å se frem mot og litt å gå på om man ellers befinner seg i et glissent digitalt landskap i hverdagen. Som små bukker, med forskjellige moduser i sitt mål, så tramper de på broen - til noen ...

Hoem peker i posten på noen av problemene man møter i skolehverdagen når man som lærer prøver å tenke integrering, som f.eks. blant annet at:

Den enkelte lærer kan stort sett bare glemme å installere programvare på sin egen PC

I denne forbindelse kan jeg rapportere en solskinnshistorie. På jobb i dag kunne jeg uten problemer laste ned Photostory 3 til en elev. Dette har jeg aldri hatt mulighet til å gjøre tidligere på noen av de mange andre skolene jeg har vært innom i praksis eller vikarvirksomhet.

Hoem sier videre i en kommentar:
Jeg lar meg ikke forundre av noe lenger, men det virker som om dette er enda verre enn jeg trodde. (...) Spørsmålet blir: Hvem har anvsaret for at det er slik? og Hvem sørger for å rydde opp? Trolig bør ansvaret plasseres så høyt oppe i systemet som mulig.

Jeg er helt enig i at ansvaret bør plasseres så høyt oppe som mulig. Når noe som blir innført med top-down modell, slik som Program for digital kompetanse, så bør hovedansvaret ligge på samme sted. På den andre siden, så vil man samtidig stå i fare for at de som skal følge opp ikke har den nødvendige innsikt fordi de selv ikke er en del av kulturen på gølvet.

Jeg følger Øystein Johannesen med stor interesse, fordi han vasser i Web 2.0 jorden rundt og deler nyttig informasjon fra alle klodens hjørner. Kontrastene mellom hans hverdagsrapporter og lærerens kamp mot brannmurer, lokale it-diktatorer, og budsjettkutt er antakeligvis ganske store vil jeg tro.

Så la oss håpe at de store bukkene som med sine spjut og kampestener bruker dem der og når det er mulig, ja om det så og skulle være på seg selv! Det er nok mange små og store bukker rundt omkring som godt kunne tenke seg å stikke ut øynene på det store trollet - hvem det nå er - under kunnskapsbroen, for så å slenge det ut i informasjonsfossen og begrave det med noen kampestener slik at veien til setra for alle bukken bruse ble litt lettere å forsere.

c",)

søndag, november 18, 2007

English Raven


Som en ravn har jeg saumfart nettet for ressurser til mine to fag Engelsk fordypning og Norsk 2. Og jeg fant jeg fant :)

English Raven: en ressursbank for læreren (flashcards m.m) Noe koster, men mye er gratis!

For elevene:
Activities for ESL - English as a Second Language
Many Things - Interesting things for ESL-students
Genki English - Games, songs and ideas

torsdag, november 15, 2007

Norsk 2



Jeg har fått en 40% stilling, som innebærer: 4 timer Norsk 2 og 2 timer engelsk fordypning. I dag - våre første 2 timer - hadde vi lydlære med lydrette ord. I den forbindelse fant jeg det nyttig å bruke Voice Thread som vist ovenfor. Etterhvert håper jeg å utvikle flere med øvelsesord kombinert med bilder. På denne måten kan minoritetselevene selv gå inn i arbeidstimer, eller i fritiden å trene seg på norsk'n hvis de ønsker. Presentasjonen ligger lenket fra skolens LMS (Fronter).

Presentasjonen var enkel å lage:
1. Lag en powerpoint og lagre den som GIF, JPEG, eller PNG format
2. Last opp presentasjonen på Flickr: Her merker jeg alle bildene og laster dem opp, mens jeg velger å lagre som et Set
3. Gå så til Voice Thread, upload Set (presentasjonen) fra Flickr, og publiser som public

tirsdag, november 13, 2007

Verdifult!



Jeg mottok i kveld denne kommentaren:
Hei, Interessant blogg, som jeg ofte er innom og leser. Det er altfor få (i beste fall godt skjulte)ressursblogger for lærere, og din er en
av de få. Jeg har også en ressurs-blogg (...)
Kommentaren kommer fra Per Andersen som driver bloggen: Verdiverkstedet - per nå. Bloggen er tilknyttet Verdiverkstedet.no, et foretak Andersen driver som tilbyr kursing i pedagogisk bruk av IKT i undervisning. Her kan du finne ressurser og få nye ideer.

Kommentarer som denne er verdifulle. Først og fremst fordi man deler. Ved å koble seg opp til andre vil man ikke bare dele der og da, men også i fortid og fremtid. I andre rekke er også slike kommentarer verdifulle fordi det motiverer til videre virksomhet. Jeg får mange positive henvendelser om dagen om Diginalet, og det er selvfølgelig veldig hyggelig.

I denne forbindelse ønsker jeg derfor også å minne eventuelle nye lesere om denne hjørnelisten (c",) som gir en oversikt over andre verdifulle norske pedagogiske blogger. Er du ikke med på listen, og har en blogg ønsker jeg og sikkert mange med meg å vite om deg!

Takk til Andersen for tipset. Legg gjerne igjen din blogg og/eller kommentar c",)

It for pedagoger


Svensk blogg med ressurser for spill tilknyttet undervisning. Lenke ligger på Diginalet Spill
Tips: JaO

søndag, november 11, 2007

Nettets form



The researchers describe the Internet as being like a jellyfish because they found that it has three layers. Forming the core are the 100 or so most tightly connected subnetworks, including groups such as Google and AT&T Worldnet. The rest of the jellyfish's body consists of a much larger group of subnetworks that are highly connected to one another and to the core. The remaining subnetworks, about 20 percent of the total, can communicate with the outside world only by passing information through the core. They form the jellyfish's tentacles.

tirsdag, november 06, 2007

What do we do?


Filmen over er laget av Michael Wesch, og er nr. 2 i en serie av 3 (den første heter Information R/evolution (snerten tittel!)). Den går varm på Youtube med sine - nå - 739298 visninger og over 4000 kommentarer. Du kan lese mer om om filmen og dens bakgrunn på opphavsmannens blogg Digital Ethnography.

Konklusjonen oppsummeres kort av Tim Bulkeley - her i enda kortere versjon:

It is not what we teach, it is how we are teaching that is the problem!
(...) So, what do we do to change how we are teaching?


Jeg skulle så gjerne sendt dem lenken til Rolf Baltertzens blogpost IKT-skole for fremtiden - siden opphavsmannen selv etterlyser eksempler på gode løsninger. Synd de ikke lærer norsk over there. Baltertzen's oppsummeringen fra Stovners presentasjon vitner om at noen kanskje har klart å ta tak i begge aspektene. Noe som kanskje aller mest har medført en endring for den tradisjonelle lærer som er vant å være sin egen herre.

Mine barn har begge store deler av barneskolen gått på en topp moderne IKT skole. Nå om dagen treffer jeg flere av disse elevene igjen i vikarvirksomhet. Til min store overraskelse synes de fleste at den undervisningen de nå får - på ungdomskolen, og som heller mer mot en tradisjonell form jeg selv kjenner fra egen skolegang - er bedre fordi de lærer mer!

Mest av alt kritiserer de organiseringen av arbeidsøktene. De sier at de brukte alt for lang tid på å finne seg arbeidsplasser i det åpne landskapet. Noen sier de suset rundt halve dagen før de fikk satt seg, at ingen gjorde noen ting. De koser seg nå med en egen fast plass.

Stovner har enkelt løst dette problemet med å gi elevene skjermede faste plasser, mens lærerne svermer som bier. That is how they teach ... Men i følge en av kommentarene til filmen er det nok også litt opp til elevene:



Kanskje vi også skal si:
It's not only how you are thought, it's also how you choose to learn!

Uansett så blir det spennende å følge Stovner videre.

søndag, november 04, 2007

Diginalet - Fag



Jeg har så smått begynt å samle ressurser- både egne og andres - tilknyttet fag . På Wordpress.com har jeg etablert en egen portefølje med lenker og innhold, enten selvlaget eller noe jeg snubler over der jeg ferdes. Jeg har kommet frem til at det kan være kjekt å skille faglig innhold og/med ressurser fra ikt og digital kompetanse og/med ressurser.

Diginalet - Fag har eksistert siden februar, men det har ikke vært behov foreløpig for å samle faglige ting, siden jeg stort sett siste semester i 2006/7 var vikar på Teknisk Industriell Produksjon - Færder vgs. Nå, når jeg vikarierer i grunnskolen, og har med egen laptop (ingen klasserom med pc så langt ...), kan det være nyttig å samle ressurser og innhold som ligger lett tilgjengelig. Det er mange nivåer, og mange fag en vikar må forholde seg til, og ofte ingen eller svært liten tid til forberedelse. Med liten undervisningserfaring å bygge gir tilgang til en elektronisk kunnskapsbase en viss form for trygghet.

I tillegg til alle grunnskolefagene har jeg lagt til kategoriene: pedagogikk, leksehjelp og u-kategorisert. Tiden får vise hva som fylles og hvor fult hver enkelt blir. Foreløpig har jeg lagt til noen powerpointer via min slideshare-konto, med notater fra pensum og forelesninger - alt fra studietiden ved HiVe. Om et par år forsvinner nettsidene fra studiet (tror de lagres for 4 år), og det er derfor lurt å spre innholdet sitt over et par plasser slik at man ikke mister det, og slik at man kan dele det :)

Et annet poeng er å bli kjent med wordpress som blogg. I den første posten kommer jeg til å fortsette å notere meg fordeler og ulemper - blogger.com vs wordpress, etterhert som jeg oppdager verktøyets muligheter og begrensninger.

onsdag, oktober 31, 2007

Fortell!


Mine medstudenter på HSH har nettopp levert mappekrav 2, og selv ble jeg svært så begeistret for Anita Knutsens (UiA) nettsted Fortell. Her finner både eleven og læreren det de trenger av forkunnskaper, motivasjon og hjelp underveis - for å kunne lage digitale historier i undervisningssammenheng. Man kommer her til et dekket bord. Så enkelt, så fullkomment og utfyllende. Suverent uført Anita - takk!

Medievaner ...


Det er vanligvis stille og idyllisk på den ytterste ø'. I dag var Time-ekspressen i full fyr, og 10. klasse som har frigang i storefri var førstmann på pletten. En digital innvandrer hadde nok ikke handlet like raskt som den digitalt infødte her. Gratulerer til Martin som her debuterer som fotograf - og det med førstesideoppslag i nettutgaven! Nok et uttrykk for de unges medievaner fra hverdagen.

lørdag, oktober 27, 2007

ikt i skolen!



Dette nettstedet er fullpakket med resurser for norske lærere. Hvor har jeg vært? ... Lider jeg av overflow tro ...

Både dette, og forrige innlegg, fant jeg frem til ved å klikke meg gjennom studentbloggene som Rolf Balzersen henviser til. Så langt har jeg bare kommet halvveis - mye bra blogging (les - nyttig) her!

NoodleTools


NoodleTools er en resurs for lærere og studenter. De har blant annet en nyttig søkeguide - men mye mye mer ...

torsdag, oktober 25, 2007

Diigo!


JaO tipset om Diigo, og jeg tester den ut. Så langt liker jeg veldig godt merkefunksjonen og muligheten for å legge til egne kommentarer i sticky notes - og stemmer i:


onsdag, oktober 24, 2007

Google history!


Wesley Fryer poster et innlegg, hvor han presiserer at Google registrerer hvert eneste klikk. Her kan du - sammen med storebror - se dine bevegelser ...

tirsdag, oktober 23, 2007

Jiglu!


I menyen har lagt til en liten widget, eller gadget (hva er forskjellen tro - er det noen?)som samler opp en del informasjon. Man kan velge hva som skal vises: Lenkelister, etiketter, emner, navn, hendelser eller et visuelt kart over etiketter. Det finnes også en søkemotor på hver av disse egne sidene som dukker opp om man klikker seg til vinduet som popper opp. Det som igjen plager meg med disse verktøyene er at det samles opp funksjonsord, fremfor innholdsord. Noen som vet om et liknende - eller bedre - verktøy?

mandag, oktober 22, 2007

Web 2'ls i Mindomo



Inspirert av Ann Kristin, har lenge tenkt at jeg skulle samle de forskjellige verktøy jeg har liggende i menyen på Diginalet - Web 2'ls i et visuelt kart. På den måten blir det letter å finne frem i jungelen av pedagogiske web 2.0 verktøy. Samtidig fikk jeg testet ut Mindomo. Til sammenligning med Comapping, synes jeg Mindomo har en styrke med sine visuelle ikoner og mulighet for integrering av bilder. Men på den andre siden så savner jeg integreringen i blogposten som er mulig med Comapping. Nestemann ut i sjangeren er Flowchart!

Livescribe!


Jeg har gjennom studier, og i kurs/konferansesammeheng, alltid med meg enten mp3 spiller eller diktafon for opptak av forelesninger. Denne pennen virker nesten for utrolig til å være sann. Den kommer ut for salg på nyåret, og koster i underkant av 200 $. Kreativt! Fantastiskt!, er min første reaksjon. Så kommer replay på brudstykker av visjoner og et evig tilbakevendene spørsmål: Hvordan vil klasserommet se ut noen tiår fra nå ... (og et snikende: Jeg må leve sunnere ... :)

lørdag, oktober 20, 2007

Can you run the game?


Det har hendt at vi opp igjennom årene, har dratt til byen med bursdagspenger for å kjøpe et pc spill, for så å bli skuffet når vi har kommet hjem. På denne siden kan du sjekke om din maskin har kravet som skal til for ymse spill - se listen ...

Tipset kommer fra Kenny Tranberg, som også anbefaler Everest -et program for nedlasting, hvor du kjapt får en oversikt over maskinvaren sin. Det kan være kjekt å ta med seg en utskrift til butikken hvis du skal oppgradere pc'n din.

tirsdag, oktober 16, 2007

Anything flake!



Pageflakes, som er et personlig publiseringsverktøy, har for litt siden fått et flake (dynamiske innholdskontainere) de kaller Anything flake. Her har du mulighet til å legge til hva du måtte ønske som embedes kan. På bildet nedenfor ser du at jeg har lagt til alle ... in Plain English filmene (se toppmeny - ark. Jeg legger først til flaket, starter editor, velger: HTML og limer jeg inn embed-koden.



På de to nederste linjene i eksemplet nedenfor ser du: height="225" og with="325", disse var opprinnelig 325 og 425, men har blitt justert ned slik at de passer til kontaineren. På den måten slipper man unna skrollfunksjonen som jeg ikke syntes passer til visning av film.

Wonderful World!



Etter tips på msn fra: Runar Oudmayer

fredag, oktober 12, 2007

Refleksjoner fra den ytterste ø'



Bildet: Ung 3.0

Det er lærernes kompetanse og arbeidsmønster, samt usystematisk skoleledelse som er flaskehalsen i norsk skole, ikke mangel på infrastruktur.

Sitatet overfor er hentet fra JaO's post: ITU Monitor 2007, hvor han avslutter med spørsmålet:
Er det slik at vi lærere boikotter de nye læreplanene og fremdeles sitter rundt på lærerværelsene og venter på at IKT skal gå over?
Nylig snakket jeg med en lærer - kall henne Tina - som hevdet at hun, i tiden etter at hun var nyutdannet og frem til nå - 10 år i etterkant, var blitt så inderlig skuffet. Skuffet over festtaler som aldri slår igjennom. Politikere som lover og aldri holder ord. Planer som legges på møter, som ikke realiseres fordi det ikke finnes midler og ressurser for gjennomføring. Hun virket svært lite motivert, og sliten og trett rett og slett.

Samme dag fant jeg denne liggende på lærerværelset, i papirkopiformat.



How much do rich countries value their schoolteachers?

Det er jo ikke tiden for lønnskamp, og IKT bør heller ikke bli en del av den, men lappen vitner vel om at noen føler seg snytt for noe, og det med god grunn kanskje.

Å lære seg IKT f.eks. fra bunnen av i voksen alder er fryktelig gøy, men det går også fryktelig mye tid til prøving og feiling. Hadde jeg fått lærerlønn for alle timer jeg har ved tastaturet, så hadde jeg hatt råd til både det ene og det andre vil jeg tro.

Etterhvert som man begynner å bruke IKT, så forstår man at tiden man bruker i realiteten er en investering. Når man har lært seg de mest elementære grunnleggende ferdigheter og kanskje byttet ut noen metoder og vaner, så øker man effektiviteten betraktelig. Ett eksempel er bruk av RSS (Hva er RSS?), hvor man lar oppdateringene komme til seg, istedet for at man halser etter selv. For to år siden når ingen jeg kjente hviste hva RSS var, og jeg studerte og prøvde ut podcasting for første gang, så brukte jeg tre dager på å sette meg inn i teorien (RSS, feeds, blogging, lydfiler, podcasting etc.). Jeg husker jeg tenkte at det var godt jeg ikke visste hva jeg begikk meg ut på de potetdagene der, for det ble ikke noe ferie akkurat ...

I etterkant har RSS gitt meg utrolig mye tilbake. Jeg har fått et nettverk som strekker seg over hele verden. Jeg inspireres daglig av digitale produkter, formidlet gjennom lærere ved hjelp av teknologi. Kontrastene til stemningen på lærerværelser i forhold til Kunnskapløftet og IKT er ganske store. Denne stemningen bærer navnet virkeligheten, og da spesielt om jeg som nyutdannet referer til glahistoier eller nye metoder fra andre sida av fiberen.

Jeg var på et foredrag her på øya for en stund siden, med en basketballspiller - Marco Elsafadi - som reiser rundt å holder foredrag om ungdom og psykisk helse. Han var nesten helt uvirkelig. Ikke bare er han svigermors drøm, han den sønnen du ønsker deg, mannen man drømmer om, og den far ... skjønner? Han paralyserte politikere, lærere, fengselsbetjenter, politiet, og alle foreldre med sin veltalenhet, oppriktighet og sitt engasjement - så ung, så reflektert. Han hadde oss i sin hule hånd med sin historie og sin karisma.

Han innledet foredraget med å si at han tidlig i sitt yrkesliv jobbet som lærervikar, og han tenkte en stund at det ville han bli. Men etter en tids praksis forstod han at han måtte komme seg bort derfra slik at han ikke ble en av dem. Den traff meg rett levra. Ganske enkelt fordi tanken har streifet meg selv. Men jeg har stadig manglet ordene. Og noe skal man være forsiktig med å si høyt, for det kan så lett mistolkes.

Med det så mener jeg at jeg vet ikke om jeg har lyst til å bruke tiden min på løfter som ikke holdes, planer som ikke realiseres, ja dette spillet for galleriet som noen nok vil kalle det det, ganske enkelt fordi det da nok er store sjanser for at også jeg ender opp som Tina om noen år. Skuffet og lite motivert. Tina er den typen lærer som er laga av stål. Jeg er nok ferdig før hu, for å si det sånn. Jeg ser ikke bestandig på det slik at min innsats i læreryrket på sikt er en god investering. Men kanskje blir det som med RSS. Kanskje betalingen kommer etter at man er over de første tyngste taka ...

Akkurat nå føler jeg meg - etter Ung 3.0 - motivert, inspirert og fylt med pågangsmot. Akkurat sånn som jeg gjorde før Marco runda av det hele med si noe sånn omtrent som at: Jeg er oppriktig bekymret for all denne internettaktivieteten som foregår blant de unge nå ... Jeg hørte nesten ikke avslutningen, men tenkte at det var da som f ... illern Marco at du skulle rive ned alt det som så mange har jobba så hardt med å bygge opp gjennom måneder (jeg var antakelivs den eneste som følte dette piskeslaget mot slutten, massen uttrykte etter min oppfatning et suggererende amen ...).

Og med det så var det bare å kjøre tilbake til virkelighet igjen på den ytterste ø' ... Og det er der og da i dette sammensuriet av usammenhengende tilfeldigheter jeg tror jeg forstår at motviljen og motstanden ikke handler om verken sivil ulydighet (som jeg ofte har tenkt) eller boikott som JaO nevner. For jeg så den så inderlige såre og ekte skuffelsen i øynene til Tina, og jeg kunne kjenne den i avslutninga til Marco. Mangelen på å bli verdsatt for de investeringen man gjør og kanskje har gjort gjennom et langt liv. Skuffelsen når noen river ned det man står for i en bisetning, eller gjennom et budsjettkutt. Den rammer verst når den kommer fra fra noen man verdsetter og ser opp til. Idealene. Eller de som setter dagsordenen.

Motstanden til nye læreplaner slik jeg møter den på lærerværelset, er denne såre smerten som noen ganger uttrykkes gjennom bitterhet og sarkasme, eller gjennom et tåresukk fra en Tina? Hvordan skal man som nyutdannet ruste seg for motstanden som kommer fra alle kanter? Er det slik at man må velge seg en fremtid som Marco eller Tina - stikke eller bli? Leve eller dø? Drep eller bli drept? Hvor finnes den gyldne skolevei?

Norge vil bli best på utdanning, men de er ikke villige til å betale for det sies det på gølvet. Statistikken over er kanskje et bilde og en bekreftelse på det. Jeg tror man har en stor utfordring med å gjenreise tilliten og motivasjonen, slik at lysten til å investere kommer tilbake igjen.

Metaverset formes



Linden Lab - IBM, har besluttet at de skal jobbe for åpne standarer. Det vil i praksis si at om man har en avatar så kan man man reise med denne til andre verdener.
Metaverset formes, men det er stykke frem.

Tips: Via - Runar Oudmaye - hans blog

torsdag, oktober 11, 2007

Ung 3.0 - Jan Arve Overland



powered by ODEO

Download: 44.4 MB/ 00:48:32


Høgdepunktet på den første dagen av Ung 3.0 konferansen var Jan Arve Overland's foredrag: Digitale medier i klasserommet. Innholdet presenteres med gode eksempler, og abstrakte bereper forklares, deltakerne får mulighet til å diskutere underveis og det hele rammes inn med morsomme multimediale innslag fra hverdagen som de fleste - elever som lærere - vil kjenne seg igjen i.

Som tilhørere presenteres vi ikke bare for nye digitale verktøy og eksempler på bruk av metoder, men får samtidig en leksjon i hvordan man fanger sitt publikum. Skal man kritisere noe, må det være at dette ble for kort. Selv hadde jeg foretrukket en dobbel porsjon, eller en etterfølgende workshop hvor man kunne prøve ut de forskjellige verktøyene i etterkant. Selv skal jeg ta en titt på Netvibes så fort sjansen byr seg.

Lyden er desverre ikke så god som jeg hadde håpet på, og denne forelesningen er vel et typisk eksempel på hva som med fordel kunne vært filmet. I ettertid ser jeg at jeg kunne vært litt rausere med klipping av støy fra publikum. For meg er denne konferansen kanskje mer en øvelse i bruk av digitale medier. Som plaster på såret til de som følger meg i denne sandkassen lenker jeg opp til introduksjonsfilmen Helpdesk:


Noen som vet hvordan man får tak i filmklippet han viser på slutten?

onsdag, oktober 10, 2007

Ung 3.0 - Plenumsforedrag: Willy Aagre


I denne første podcasten fra Ung 3.0 kommer vi litt brått på fylkesordfører Per Eiving Johansen som åpner konferansen, før vi får praktisk informasjon fra arrangøren, som så introduserer Willy Aagre fra Høgskolen i Vestfold med forelesningen Identitet og meningsskapning i ungdomskulturen. Hip hop gruppa BAJAZZ fra Stage Door opptrer også underveis. Jeg har valgt å ta med alt dette, slik at om du er en av dem som ikke var der også får litt konferansestemning. Lytt og lær og le!

Download: 78.8 MB/01:26:08

Ung - og gammel - 3.0

Det har vært en fantastisk dag med faglig påfyll i stor variasjon. Masse spennende mennesker fra forskjellige sektorer, med ungdom og læring som felles fokus. Mange forventninger ble infridd. Det var mange gamle som ble unge i dag:

Bilder fra Ung 3.0 konferansen Rica Park Sandefjord 10.10.07





Det eneste jeg har å klage på i dag, er at jeg ikke skal dit i morgen! Ekstra hyggelig var det å møte Jan Arve Overland og Runar Oudmayer - alias Norse Writer, ingen skuffelser, snarere tvert i mot.

Arrangørene har gjort en flott jobb. De hadde håpet på 150 deltakere, og 260 dukket opp! De tyder på vel at behovet er stort for denne slags aktiviteter i distriktet ... La oss håpe dette skjer oftere!

Spill og simulering som læringsmetode



Spill og bruk av simuleringsmetode - for å skape bedre motivasjon og forståelse i opplæringen, stimulere elevenes digitale kompetanse, skape samarbeidslæring, aktivisere ulike læringsstiler og skape større variasjon i undervisningen.

Olav Reitan - Sandefjord videregående skole


Olav Reitan er aktiv og engasjert lærer i skole-Vestfold, opptatt av pedagogisk utviklingsarbeid. Han er avdelingsleder ved Service og samferdsel ved Sandefjord vgs - med over 1900 elever.
Han er også faglærer ved IKT servicefag, og pådriver for ungdomsbedrift hvor han sitter i styret i Vestfold. Han har vært med å utvikle nett-tjenester og bl a. vært med i utviklingen og tatt i bruk et digitalt læremiddel i programfagene i Service og samferdsel.

Markedsimulator - en læringsmodell i markedsøkonomi:

Hvordan flytter man pokerinteressen inn i læringsprosessen? Poenget er at elevene skal være med å drive bedrift, og å være markedsaktører - forbrukere.


Læring og elevtyper:
  • taktil
  • kintetisk
  • visuell
  • auditiv
Læringstilsmodellen


Elevene får ulike funksjoner: økomiansvarlig, markedsansvarlig osv, og bedriftene konkurrerer mot hverandre. Vi har brukt modellen på data på forberedelse, publisering av annonser på webside etc.


Fleksibel metode: simulatoren kan spilles i 3 nivåer
  • kontantprinsippet
  • bruk av regnskapsmodell i excell
  • bilagsproduksjon, bruk av regnskapsføring i excel
Nivå og antall
  • simulatoren kan ha 3 til 8 riselivsbedrifter
  • hver bedrift kan ha 1 til 4 elever
  • simulatoren tar 4-7 timer for å kjøre 12 - 24 mnd.
Elevene kan kjøre Markedsimulator mange ganer, nye sammenhenger læres og nye muligheter oppdages.

Hensikten: å skape forståelse mellom sammenhengen i et market. Tre nivåer:
  1. At de får drilla inn faktakunnskap på en effektiv måte.
  2. At de får ferdighetene fra kunnskapsløftet
  3. Analyse og begrunne