lørdag, september 27, 2008

Bredbandskollen


Jeg har ofte problemer med lyd i Second Life, når det brukes inworld Voice. Jeg har ingen anelse hva det kommer av, bare at det komme av mye. Jeg ble tipset om å begynne lokaliseringen på Bredbandskollen:

TPTEST 3.12 - för Windows 2000/XP/Vista

1. När du klickar på TPTEST 3.12 för Windows visas en ruta där du kan hämta hem filen.

2. Välj "Spara filen på en disk".

3. Spara den på ditt skrivbord så kommer du lätt åt den.

4. Dubbelklicka sedan på TPTEST-ikonen (en grå parabol) på skrivbordet och starta testet.

TPTEST 3.12 för Windows (0.2Mb)


Nå skulle jeg også bare ønske at jeg visste om min forbindelse var bra nok, eller om tallene jeg fikk antyder at det er for dårlig, og at det er grunnen til problemene ...
Takk til Kjetil - vår IT guru - på jobben c",)

fredag, september 26, 2008

Cooliris - PicLens




Et utrolig kult verktøy som lar deg søke i 3D modus, etter filmer og bilder. Du kan søke på YouTube, Flickr, Photobucket, Google, Amazon m.m. Alt du trenger å gjøre er å laste ned en knapp som blir liggende i verktøylinja - for rask tilgang. Denne kommer jeg nok til å bruke heretter på nevnte steder. Se intro filmen!

Tipset plukket jeg opp i UstreamTv forumet i kveld - av ukjent deltaker

Reblog this post [with Zemanta]

Pixlr



Pixlr er et nytt flashbasert bildebhandlingsprogram du kan kjøre i nettleser. Det kreves ingen registrering, og bildene lagres på hardisk. Man kan laste opp bilder enten fra en url-adresse, eller fra egen maskin. Den største fordelen med Pixlr sammenlignet med andre slike tjenster er at den er raskere - jump right in, og du er i gang før det har gått 2 sekunder. Man kan også jobbe med lag i Pixlr. Programmet er utviklet av svensken Ola Sevandersson, og er spesielt tiltenkt Web 2.0 brukerens behov: for editing web images to be posted on blogs, news-sites, social networks like Facebook, Bebo, image sites like Flikr, Photobucket etc. Et raskt og hendig verktøy som absolutt er verdt en test!

Tipset kom fra Kong Håkon - min gamle studiekamerat fra HIVe - via MSN. Takk til Håkon: og grattis med verdens herligste lille tulle kompis!
C",)

torsdag, september 25, 2008

onsdag, september 24, 2008

Connect ting



Det er mye god connection om dagen - og om natten ...

Ikke så ofte det siste heldigvis, men i natt kunne jeg rett og slett ikke dy meg for å sette klokken på 02:50. I en litt over en times tid på den første natten etter høstgjevndøgn fikk jeg overvære Suffern Middle Schools lærere - med Peggy Sheeny i spissen - presentere sine prosjekter i Teen Second Life. Begivenheten var arrangert av ISTE, og ble ledet av KJ-Hax. En av mine venner, Knowcluekidd, filmet begivenheten og vil publisere den etter noen dagers velfortjent ferie før det braker løs med nye runder ...



Tidligere på kvelden hadde CCK08 - the SL cohort - møte i Chillbo, hvor vi diskuterte blant annet kunnskap innen nettverk - ettersom ukens tema (3) i studiet er nettopp: Nettverk.

I kveld hadde vi en Elluminate samling med Stephen Downes og George Siemens, som er studiets veiledere, hvor Valdis Krebs fra Orgnet.com foreleste om nettverk. Det er ikke så mange av de nå - 2400 deltakerne som befinner seg innenfor den røde sonen. Krebs beskriver i grader av deltakelse innen nettverk slik:

  • 1. degree: vi vet hva som skjer i nettverket
  • 2. degree: vi vet en del, men går glipp av aktiviteter
  • 3. degree: vi begynner å miste oversikt
  • 4. degree: vi er blinde - ikke lenger interesse grunnlag for å knytte forbindelser
(For meg forklarer dette - i nettverkssammenheng - hvorfor jeg og andre (her hos Leif) blir ovverasket - eller ikke overrasket - over hva som rører seg av kunnskap/kjennskap eller mangel på kunnskap/kjennskap innen våre nettverk, noe jeg undret meg litt over her om dagen og som har gått kvernet siden uten at jeg har klart å organisere det på denne måten. Selv begynte jeg å operere med lag eller skikter av nettverk som en slags visuell modell, noe jeg ikke var helt fornøyd med. Modellen over fungerer jo mye bedre :)

Innerst i sirkelen (bildet over) finner man en aktiv dialog, i mellomskiktet delvis aktivitet, og ytter passive supportere. Til å begynne befant jeg kanskje mest på utsiden, noe som delvis skyltes et tungt akademisk pensum som skulle fordøyes, samt det at jeg enda da ikke hadde fått kontroll eller oversikt over informasjonsflommen. Ettersom tiden går trekkes jeg mer og mer mot midten - det reguleres naturlig gjennom graden av interaksjon. Når interaksjonen øker, øker også omfanget av forbindelser og kommunikasjonen deretter. På den måten kommer man inn i en god flow.

Noen notater fra back channel:

  • Forandringer skapes ikke av de innflytelsesrike, men av de som lar seg influere
  • Those with a better network have the potential to learn more than those with a poor network.
  • Its not who you are, or who you are connected to. You need to know where to get the information.
  • Nettverk er homogene: like barn leker best ...
  • Kunnskapsdeling i nettverk, nødvendige faktorer: gjensidighet, tillitt, sosial interaksjon, kommunikasjon
  • The positive spiral of social networks: Contribution > Resiprocity > Accumulation > Value >
  • For å bygge et nettverk: Communicate more!
Hva er et nettverk?:
  • Komplekse strukturer
  • en node koblet til en annen
  • Konsepter kan ha flere nettverk (typisk utsagn: Verden er ikke stor ...)
Tilstede og deltakende i kveldens Elluminate var også Robin Teigland fra Sverige som har arbeidet lenge på feltet:





Reblog this post [with Zemanta]


Har du lyst å være med - så heng på: Connect C",) Det er fullt mulig å hive seg med - når som helst!

søndag, september 21, 2008

CCK08 - week 2


I have not had the time to do all the readings on week 2. There have been visitors, birthday, and I got a bad cold this weekend - offcourse :) And for the assignments - this blogpost is what I've come up with, and it will not answer any of the questions for this week: Les mer ...

tirsdag, september 16, 2008

Text 2 Mind Map



Jeg har - kjapt - testa ut: Text 2 Mind Map:



Du skriver henter en liste du har skrevet fra før, eller lager en, og velger Convert to mind map


De forskjellige punktene kan flyttes ved at man velger å fryse kartet - i verktøymenyen som ligger tilgjengelig. Her kan man også velge farger, teksttype og må kan også lagre kartet, eller sende det på epost til andre. Ingen embed funksjon vel og merke ... Programmet kjøres i nettleseren.

mandag, september 15, 2008

Deler du?



Ja, ja. Ikke har jeg trengt å leie meg en passord-fyr enda, selv om det til tider kan være utfordrende å ha flere av dem (passord altså :) i hodet. Hva skjer den dagen jeg mister hodet? Nå ja, den tid den sorg ... Her om dagen fant jeg faktisk det lille verktøyet onXiam som lar deg lage en liste over brukernavn som du kan lime inn på bloggen din. Guttorm Hveem spurte her for leden om du deler? Dette er en måte å gjøre det på:



Musikkvideo'n fant jeg via Nellie på Connecting Online
Hvordan jeg fant frem til onXiam er jeg ikke sikker på lenger ... Har nok for mye i hodet (akkurat nå vaffal)

C",)

tirsdag, september 09, 2008

Alert!



Noen som vet hva denne fy-saken gjør på maskinen min? Den dukket opp etter at jeg innstallerte et verktøy som lar meg poste filmer direkte til min Wordpress-blogg. Nå dukker den f.eks. opp hver gang jeg ønsker å laste opp et bilde i forbindelse med blogposter her på Blogger.

Om noen vet hva det kommer av, og hvordan jeg kan bli kvitt den, så vil jeg gjerne vite mer.

Tablefy



Tablefy ser ut til å være et kjekt verktøy å lage tabeller i. Man har mulighet til å embede tabellen på bloggen, wiki'n eller hva og hvor man måtte ønske i - bits & bytes.

go to the table!

Som du ser - om du følger lenken over - er det flere funksjoner - ja til og med mulighet for kommentarer c",)

Kvitter fra Wesley Fryer

søndag, september 07, 2008

The Genesis of the Flat World - Tom Friedman



Tom Friedman - forfatter av boken: The World is Flat, snakker i denne videoen om de tre forhold som var utgangspunktet for at vi fikk horisontale demokratier fremfor de tradisjonelle vertikale hierarkier.

Flattener # 1: The fall of the Berlin wall - a political flattener. 11 nov -89. Verden var ikke lenger delt i to.

Flattener # 2: PC - Windows: personlig computer gjør at vanlige folk kan skape digitalt innhold: bilder, tekst etc.

Flattener # 3: Aug. 9 1995: Netscape goes public - og verden vil aldri bli den samme igjen. Vanlige forlk kan nå publisere innhold, og samarbeide overalt - gratis. Denne tredje, var en stille revolusjon.

Med disse tre fikk vi en platform for kollaborasjon. Verden ble flat.

Filmene: takk for tips fra Nellie på: Connecting online, der finner du også resten av serien med Friedman on the World is Flat - Israel 15 Vision.

Fett fra Fet-skolene



Ja det får man sannelig si! Det er noen som bare gjør det! Ta en titt på wikisidene til Fet-skolene. Der vil du finne en kommune hvor digital kompetanse virkelig synes å bli tatt på alvor, på en gjennomsyrende måte.

Siden fant jeg i min min nyhetsleser, der oppmerksomheten ble dratt mot Odins: IKT og skole, som forteller hvordan du kan gjøre din Mediawiki bedre?

Takk til Odin og Rolf Marvin Bøe Lindgren

Les også Jørns innlegg om Web 2.0 og Forberedelse på arbeidslivet ...

CCK08


I dag har praktisk talt druknet i info. På mandag begynner jeg i ny klasse, med George Siemens og Stephen Downes som veiledere. Vi er tilsammen 1800 elever i klassen (!) - CCK08 (Connectivism and Connective Knowlegde), hvorav 30 er betalende som får godskrevet studiepoeng. Kurset varer i 12 uker, og kjøres med regi av University of Manitoba.

CCK08 gir en mulighet for å erfare nettverkslæring. Det er et kurs som handler om nettverk og nettverkslæring, hvor det hver uke blir et nytt tema. Deltakerne blir foret med nyhetsbrev, videosnippets fra veiledere, samt oppsummeringer fra debatter og diskusjoner - i tillegg til pensum som legges ut. Deltakerlisten er ikke bare svimlende lang, men også ekstraordinær når det gjelder deltakernes kompetansenivå. Det er rett og slett til å få høydeskrekk av, og jeg er glad jeg har beina godt planta på jorda ...

I den forbindelse har jeg opprettet en ny blogg på Wordpress - CCK-No8. Mest av alt er målet med bloggen å ha et sted for alle ressurser som vil genereres via dette nettverket. I tillegg har vi også blitt oppfordret til å blogge selfølgelig. Jeg vil lage meg en oversikt over ressurser, og loggføre hva enn det nå måtte være som måtte komme underveis. Mitt mål, er kanskje først og fremst å få et innblikk i læringsteorien: Connectivisme, som jeg stiftet bekjentskap med første gang i 2005, via David Warlick (som jeg foresten hadde den fornøyelse å møte i SL i dag hvor vi er naboer :). I tillegg er et annet mål, og en hensikt med å følge dette kurset, at jeg flere ganger har lurt på om jeg er i stand til å følge et online-kurs på Engelsk. Og nå får jeg prøvd meg - helt gratis. Derfor vil underveis teste ut forskellige verktøy og arbeidsmetoder som vil kunne lette en slik prosess - i et tempo som passer til min hverdag nå.

Studentrollen min vil nok være mer en observatør enn en aktør regner jeg med, tiden kommer nok ikke til å strekke til for lesing og refleksjon, og tidsforskjellen gjør nok at jeg nok vil falle litt ut til tider. Jeg håper å holde motivasjonen oppe ved å delta i forumet på Moodle, og i Second Life gruppen som har oppstått, i tillegg til andre kontakterflater som vil oppstå.

Foreløpig er jeg eneste deltaker fra Norge later det til. Om du ønsker å henge deg på, trenger du kun å registrere deg. Informasjon og lenker du trenger til det finner du på CCK-No8, min Connectivisme blogg.

Håper vi sees c",)





Annet nytt på Diginalet:

tirsdag, september 02, 2008

mandag, september 01, 2008

Store forskjeller med pc på VG1


Det er store forskjeller med pc ordninger for VG1-elevene.

I Nordland fylke får elever et stipend på 4000 kr. uansett om de har maskin fra før eller ikke. Vinneren er kanskje Østfoldelevene, som får gratis leie hele utdanningsløpet, mens Vestfold-elever blir for ransoffer å regne. Dvs. ikke alle vel og merke, det er faktisk også store forskjeller innad i fylkene. Et eksempel fra Vestfold er Tor Heyerdahl vgs. Der får elevene som leier pc. under samme betingelser som Nøtterøy redusert boklisten med ca. halparten av hva Nøtterøyelevene må ut med. På den måten oppfyller de lant på vei tolkningene fra departementet:

Kunnskapsdepartementet
sier (via e-post) i Ot. prp. nr. 41 (2006-2007) - forarbeidene til lovendringen om gratis læremidler - at elevene:

kan pålegges å holde seg med bærbar pc, under forutsetning av at elevene ikke får større utgifter til skolemateriell og utstyr enn de ellers ville hatt. Det vil si at en forutsetter at kjøp av pc gjør at elevene sparer utgifter til læremidler og utstyr. Det er vanskelig å presisere et nøyaktig beløp, men kjernen er at elevene ikke skal ha større utgifter samlet sett til pc, læremidler og utstyr enn de ville hatt uten pc.
Så kan man jo tolke: å holde seg med bærbar pc ... VI KAN holde oss med bærbar pc, vi ønsker ikke at skolen skal holde oss med bærbar pc - VI HAR PC! Så da er spørsmålet: Kan skolen tvinge oss inn i en leiekontrakt, tvinge på oss et forbruk vi ikke har behov for?

Ved å stille spørsmålet til Kunnskapdepartementet får vi svaret:

Elevene skal holde seg med læremidler, slik (...) skrev, men juristene her er usikre på hvordan det stiller seg med den typen leie du skisserer.

Vi er ikke sikre på om dette er lovlig, særlig hvis pc-leie kommer i tillegg til andre læremidler og ikke bidrar til at det totale beløpet til læremidler reduseres tilsvarende.

Det oppgis videre at Fylkesmannen er klageinstansen. Og med det anser vi foreldre som har reagert på saken dette løpet som kjørt. Min uttalelse og undring om Vestfold fylkeskommune har gjort leksa si, må jeg nok bite i meg, for det er nok nettopp det de har. Og å tro at Fylkesmannen vil gi oss medhold i en sak som denne er nok å være vel blåøyd - lovlig eller ikke, så noen klage blir nok ikke levert fra min side hvertfall - hva andre gjør får bli opp til dem.

Konklusjonen - som forelder, så langt - er at Nøtterøy vgs har valgt en løsning som slettes ikke gavner våre elever (eller alle de andre som allerede har investert i laptop på bakgrunn av departementets føringer som over, hvor det presiseres at elevene skulle holde seg med pc!). Vi registrerer at Nøtterøy vgs påfører oss et urimelig hogg i lommeboken, samt at departementets jurister er usikre på lovligheten ved ordningen. Vi er skikkelig irriterte og misfornøyde over mangelen på informasjon i forkant, og er ikke særlig imponert over deres kommunikasjon med oss underveis heller. At det skal ta en uke å få svar på e-post, eller at man ikke får svar på e-post i det hele tatt blir nesten tragikomisk i en korrespondanse som dreier som omkring innføring av pc for å imøtekomme krav om digital kompetanse i skolen. Men skitt - la gå, nok sutring nå.

Til slutt, og som enden på visa, informerer rektor på Nøtterøy om at skolen vurderer å kjøpe bøkene fra elevene ved årets slutt - det er en gladmelding oppi det hele må vi si! Spesielt når fylkeskommunen peker på, at et av problemene når det gjelder å redusere antallet bøker i papirform, er lærere som sverger til permer. Det kan jo kanskje tyde på at Nøtterøy er en slik skole, siden boklisten synes å ha blitt like lang i år som i fjor. Vi kan derfor i all stillhet og med fryd trøste oss med at oddsen for at listen over bøker som kan selges
til neste sommer synes å bli ganske god. Her er det bare å legge bokbindet på , og alle mann til bøkene gå!

For min del - profesjonelt sett - har det blitt et dypdykk i regelverk, lover, føringer og tolkninger omkring innføring av pc i videregående skole, og hva disse har medført av forskjellige løsninger i det ganske land. Og det i seg selv er jo en berikelse i hverdagen for en ikt-pedagogisk blogger. Så takk til alle som bidro med informasjon undervegs c",)