onsdag, februar 25, 2009
rubistar!
Guttorm Hveem kvitret om rubistar som er et kjekt verktøy for å lage vurderingsskjema. Jeg har laget mitt for RLE-fremføringen til 9. klasse på fredag. Jeg hadde et fra før klart, men jeg synes min rubistar ble bedre. Det var fort gjort å registrere seg, for så å kunne ta i bruk programmet øyeblikkelig. Programmet er fritt til bruk, og produkter er tilgjengelig for deling.
I rubrikken for overskrift har jeg lagt inn de forskjellige gruppene og tema hver elev er ansvarlig for, slik at jeg kjapt kan merke av (også på forhånd om jeg ønsker) hva hver elev skal vurderes på individuelt. I tillegg har jeg tenkt å ta opp med diktafon, slik at jeg om nødvendig kan gå tilbake i tid. Elevene har samtykket til dette, fordi de selv mener det kan gi en mer rettferdig vurdering. De har selv kommet med spesielle ønsker i forhold til sin muntlige presentasjon (som å snakke tydelig etc., men mange visste ikke helt hva de trengte å øve på, og ønsket en tilbakemelding på nettopp dette. Der er rubistar en fin løsning synes jeg.
I tillegg kommer selvfølgelig en faglig vurdering av produkt knyttet til kompetansemål, som legges i skolens Fronter, og prosess som dokumenteres i logg og går på samarbeid i gruppen.
Jeg gleder meg til å utforske mer av rubistar - takk Guttorm!
fredag, februar 20, 2009
Copyleft
Wikipedia.no: Den mest kjente og mest anvendte copyleft-lisensen er GNU GPL (GPL), som er forfattet av Free Software Foundation.
En kollega ble svært så overrasket over at man ikke bruke Googles bildedatabase i studentoppgaver og elevarbeid. Hun er nok ikke alene (og jeg har nok en del svin på skogen selv :)! På etterspørsel sendte jeg derfor med glede over noen tips om hvor man kan dele & bruke - takk til dere som bidro fra twitter (Jon Hoem, Guttorm Hveem, Hans Petter Fosseng), har du flere tips, mottas de med takk:
Her følger en lenke som forteller deg litt mer om lisensavtaler på bilder (hvis man legger ut bilder, for eieren av bildet kan bruk av CC (Creative Commons) være en lovmessig måte å dele sine verk på), les også fra hovedsiden deres:
Ønsker du å bruke bilder andre har laget, og som er godkjent for bruk, kan du se i disse søkemotorene:
- Flickr: http://www.flickr.com/creativecommons/ (her trykker du på den lille lenken til høre (See more) for å komme inn i de forskjellig lisensbasene.
- Creative Commons: http://creativecommons.org/ (her finner du øvers en søkebase og et sted hvor du kan lage lisenser til dine egne verk, slik at disse kan deles og brukes av andre.
- Flickr CC (som over, men med bedre interface): http://flickrcc.bluemountains.net/
torsdag, februar 19, 2009
Quest Atlantis - avslag fra IT-avdelingen
Min forespørsel (sendt tidligere i høst) til IT-avdelingen om å få åpnet porter til Quest Atlantis - med omtale i tidligere blogspost ble besvart i går. Ikke uventet ble det negativt. Det er skuffende, fordi det er mange skoler rundt om i verden som bruker QA, og det ville slik sett hvert et godt utgangspunkt for læring innenfor språk og samfunnsfag. Selv hadde jeg tidlig i høst fått et hint om at samfunnsfag ville et av fagene jeg ville få vikariat i etter jul - og så skjedde.
Svaret var som følger:
Vi har nå endelig drøftet dette, og uten at det er mange flere som er med på dette er svaret fra IT nei.I etterkant ba jeg om begrunnelse for en slik beslutning, og fikk til svar:
Sikkerhet.Mitt spørsmål ble da: Reduseres sikkerhetsrisikoen når antallet brukere øker? - hvor svaret ble:
Blir det mange nok brukere på dette, slik at dette blir en del av flere sin undervisning, vil det selvfølgelig vli vurdert på nytt.Det er trist at IT-avdelinger får legge føringer for læreres undervisning på denne måten. Jeg kunne ha kastet meg rundt og reist omkring til kommunens barneskoler og egen skole, med holde foredrag og prøve å overtale andre lærere til å bli med. Men for å være helt ærlig, så føler jeg på nåværende tidspunkt ingen inspirasjon til å gjøre det (også fordi jeg ikke har mulighet for å planlegge fremover). Jeg oppfordrer de som har mulighet til det, til å ta et oppgjør med en slik ukultur for læring, som hindrer oss pedager i gjøre jobben vår! Vår IT-avdeling gjør mye bra for oss, og server oss på en god måte i hverdagen, men det er innenfor husets vegger - og jeg vil ut! Slipp oss fri!
Hvis jeg skal holde foredrag eller kurs for flere skoler i håp om at noen har lyst å samarbeide med meg (jeg ønsket å samarbeide med lærere i andre land!), for hver eneste gang jeg ønsker å gjøre noe utenfor veggene med en elevgruppe, så er det nettopp sånt som får meg til å ønske meg bort fra jobben min om noen skulle lure på hva som bidrar til lærerflukt? (Ikke ment som trussel - kun som en opplysning jeg verker etter å dele med noen). Jeg har brukt en stor del av fritiden min på å kurse meg i bruk av programvaren. Kurset i seg selv krevde at jeg fant en lærer til fra Norge slik at vi var minst to sammen om kursingen. Jeg fant heldigvis en - Moldeklev fra Bergen (bless him, det var slik vi ble kjent :).
Det føles så bittert å måtte jobbe med pedagogiske håndjern, jeg trives så dårlig med det, rett og slett fordi jeg ikke føler at jeg gjør noe galt - heller tvert i mot!
onsdag, februar 18, 2009
D&B i Second Life - Free T-shirts
Runar Oudmeyer aka Norse Writer (SL) har laget supre T-shirts til oss med gruppelogo'n, og ning-sidens url! T-shortene får du i hvit og sort - dame og herre.
Les mer ...
tirsdag, februar 17, 2009
Del & Bruk
Ja, så var tiden moden for at skolenorge skulle samles - på Ning. Initiativtakeren til forsamlingen, med det klingende navnet D&B (Del og bruk), er Ingunn Kjøl Wiig, og budskapet er: Del det du har - bruk det du får! Dette er gnist Solhjell!
Det har blitt opprettet flere undergrupper i de forskjellige fagene, nivåene. Etter ett års mas på bloggen her, har jeg endelig et forum som strekker seg ut over over blogosfæren. Second Life gruppen ble dannet på ningen, og som en naturlig følge ble det også opprettet en gruppe inworld. Bygningen jeg vant under en inworld fotokonkurranse i fjorårets Easter Egg Hunt på Eduisland II, kom endelig til sin rett, og fungerer nå som D&Bs HQ i SL. Rolf-Anders Moldeklev aka Rammen Dudek har opprettet wiki, hvordan den organiseres og kommer til å vokse fremover blir veldig spennende. Her blir det garantert mye bra som deles og arkiveres etterhvert. Så er det opp til deg/oss å bruke det!
Første møte i SL var en liten men god start, selv om vi ikke fikk inn sistemann (jobber med saken:). I første omgang samlet vi oss i HQ. Hvor jeg på sparket inviterte Fred Denvelthal aka Riptide Furse (SL), som sporty stilte opp å fortalte om DENs (Discovery Education Network) formål og arrangementer i SL. Etterpå var vi en tur i Holodecket - som er et lite SL i SL og en drøm for språklærere.
Tidligere på dagen, fikk et av våre nyeste medlemmer en kjapp innføring i bygging, i sandkassen på Eduisland, hvor D&B HQ er lokalisert. Underveis i dette lille arrangementet (som publiseres både på Ning-hovedsiden og i Google Calender) fikk vi høre litt sladder om at Rune Krumsvik kaller oss lærere digitale dinosaurer (! - hallo?). Skillpadder kanskje ..., men dinosaurer da Krumsvik! Det MÅ være de som ikke er i D&B han sikter til ... Skulle du enda ikke ha meldt deg altså, så kryp inn. I løpet av noen få dager har D&B passert 17 undergrupper og over 100 medlemmer! Den dama burde få en pris! c",)
Del & Bruk!
Etiketter:
DEN,
DogB,
gnist,
krumsvik,
riptide furse,
Second Life,
solhjell
lørdag, februar 14, 2009
Paricles Class 1 - Danish Visions
Particler er små bilder som vises i loop, eller i noen sekunder - som f. eks. snø som daler ned. Man kan legge til et "Poofer" PARTICLE TEMPLATE script, under Content, i en hvilken som helst prim, og åpne scriptet for å gjør forskjellige innstillinger: hastighet, farge, størrelse. Man kan velge begynnelse og avslutning, og sette innstillinger. Les mer ...
torsdag, februar 12, 2009
Kort, kortere, kortest ...
mandag, februar 09, 2009
Fildeling - 4 shared
I går var jeg et nytt animasjonskurs i SL, hvor man bruker QAvimator. Denne gangen lærte vi å lage loops på animasjoner, og animasjoner som får avataren til å gjøre forskjellige "Gestures". Etter å ha laget en animasjon i QAvimator, laster man den opp i SL, og høyreklikker for å "Activate", eller en kan legge den inn i Gestures-folderen som man finner fra bunn-menyen. Ved å skrive kommando: /trip i Local Chat, vil avataren snuble slik:
Vi lærte også å lage møblene du ser i bakgrunnen: Simple log og Log bench.
Men. Det jeg ønsket å dele med kolleger i dag, var 4 shared, som lar deg dele filer med andre på en enkel måte. Jeg har ikke saumfart verktøyet, men det synes å love veldig bra! Her kommer jeg til å prøve og samle mine animasjoner (det er ikke sikkert det blir så veldig mange altså).
Mentoren vår henviste oss - før klassen startet - til sin animasjon som vi kunne laste ned for eget bruk. Dette var en enkel måte å dele en til mange på. Ønsker du å laste ned min: Avatar short shrug (som betyr noe sånt som: hakke peiling - på kroppsspråk :), så gjør gjerne det!
Programmet gir mulighet for embeding av folder:
og den lager en widget:
søndag, februar 08, 2009
Virksomhetsleder - rektor
Tjøme Ungdomsskole søker etter ny virksomhetsleder. Vår nåværende kjære rektor Solveig Laland, går over i ny stilling.
Vi er en herlig, fargerik og humørfylt gjeng, som holder til på Norges vakreste stein. Vi trenger en inspirerende leder, som blant annet: (...)- har god innsikt i bruk av IKT i opplæringen og i IKT som administrativt verktøy i skolen.
fredag, februar 06, 2009
Water Cycle Song
The Water Cycle Song sammen med Google Earth-søk piffa opp dagens to siste økter med Samfunnsfag i 9. klasse. Vi dro til Thempsen, Rhinen, Gulehavet og Dødehavet - forbindelse med gjennomgang av kapitlets spørsmål. Som newbie er det trygt å holde seg til andres forhåndstygde innhold. Så får man heller supplere så godt man kan med visuelle innslag for å holde elevene våkne i disse to siste økter av uken. Forhåpentligvis inspirer det også til egen utforsking.
Etter vinterferien blir det gruppearbeid i par, hvor jeg planlegger oppgaveinnlevering i Fronters diskusjonsforum, med elevvurdering. Det blir spennende å se hvordan det bærer i vei ...
RLE-klassen skal presentere forskjellige kristne trossamfunn neste uke (også et gruppearbeid), og jeg fikk klassens velsignelse til å ta opp presentasjonen med diktafon (ingen protester!). På den måten håper jeg å kunne vurdere og veilede bedre - enn uten.
onsdag, februar 04, 2009
Mitt første foreldremøte
Hvem husker ikke lærere som har sloss med teknologien, det være seg overhead, tv, video, dvd eller prosjektorer? I går var jeg med på det første foreldremøtet - som lærer. Jeg var blitt tilkalt for kjøre en DVD fra min nye laptopp, og for å klikke frem noen wordfiler. Ikke den store utfordringern akkurat ...
Alt som kunne gå galt gikk selvfølgelig galt. DVD'n kjørte ikke på pc'n (og gudene må vite hvorfor - den nye pc'n frøs og måtte restartes). Strømmen gikk i hele racken, og høytalerne som var koblet til DVD-spilleren var altfor svake. Det var to DVD-spillere, men bare en som virket, ingen forsterker. Heldigvis fant en av foreldrene i mørket som var, at vi kunne koble en av de større høytalerne på prosjektoren i stedet - og vips og hurra så var vi på sporet igjen. Et ekte skole-hjemsamarbeid!
For noen er slike ting kanskje helt innlysende, men for en som aldri har eid et stereoanlegg engang, så kommer ikke slikt av seg selv. Det minte meg også om den tiden jeg arbeidet som platearbeider, hvor jeg stadig ble oppringt av venner som ville jeg skulle fikse bilen deres. Akkurat da følte jeg meg ikke som en ikt-pioner akkurat, men mer som en resirkulert frøken Eva som kjemper mot slanger (les kabler) i parentdis.
Da jeg begynte på IKT i læring i 2005, var vi det første kullet som fikk en ren pedagogisk utdannelse. Borte var alt som hadde med kabelkobling å gjøre, noe studentene året før fikk en god dose innføring i. Akkurat der og da slo deg meg at det kunne jo vært greit med et lite kabelkurs eller to. I etterkant er jeg ikke så sikker på at et kabelkurs ville gjort susen i IT-avdelingens vilde urskog av gjenbruk. Det blir vel her som i andre miljøer: survivel of the fittest, og learning by doing. En annen ting er at jeg ihuga "fan" av at ting skal være så enkelt at man ikke trenger spesielle kunnskaper.
Denne tankegangen er også skolens IKT-ansvarlige en forkjemper for, og vi planlegger derfor å lage noen instruksjoner eller systemer som letter en stakkars lærers utfordringer av en slik art. Det er mange skap, og mye ledninger omkring på skolen. De fleste på skolen jeg er på nå, bruker ikke multimedia så ofte at de husker hva som skal kobles hvor og hvordan, frem til neste runde.
Akkurat i går, skulle jeg ønske vi var litt tidligere ute med våre gode ideer. Men jeg tar med meg erfaringen, og jeg tenker at selvlysende tape kanskje kan være en god ide ...
Åsså lurer jeg på: Er jeg som lærer døpt nå?
c",)
mandag, februar 02, 2009
Abonner på:
Innlegg (Atom)