fredag, august 31, 2007

Simile tidslinje


Det har vært noen hektiske dager... Innimellom prøver jeg få tid til noen digitale adspredelser. Denne gange Simile tidslinje, som vi ble presentert for på mastersamlingen. Jeg har - ved å forandre koden i en xml-fil, lagt til pedagoger/teoretikere på min. Kanskje kan du lage din egen?



Ellers har jeg vært intervjuet av Høyvis.no - ved redaktør Atle Røien. Intervjuet ble utført på en litt uvanlig måte vil jeg tro - etter initiativ fra Røien. Han var på jakt etter noen som ville prøve ut hans ide om å bruke Google doc's i en prosessorientert samskriving mellom intervjuer og intervjuobjekt. Jeg synes ideen var genial på mer enn en måte, men kanskje spesielt med tanke på undervisning selvfølgelig, og ønsket mer enn gjerne å være med (slightly smigret over å bli profilert på nettstedet og selvfølgelig).

Intervjuet startet med en telefonsamtale om løst og fast omrking tema - Web 2.0 verktøy i klasserommet. Røien noterte og la spørsmål og løpende kommentarer ut på et google dokument, hvor han inviterte meg. Så, etter samtalen sendte han meg lenken til dokumentet, og jeg gikk inn å tilførte innhold, redigerte innhold og uttalelser. Han spurte om bilde av meg (og desverre er det ikke så mange man har når man til stadighet befinner seg på baksiden av linsen :O), bilde av elever etc. - jeg lastet opp å sendte på mail. Når begge var fornøyde ble intervjuet publisert.

Begge har fordel av dette. Journalisten slipper unna med halve jobben, og det blir jo selfølgelig intervjuobjektet som gjør den andre halvdelen. Fordelingen vil nok variere her etter nivå, modenhet og engasjement. Den store fordelen for intervjuobjektet er at journalisten ikke legger ut noe man ikke kjenner seg igjen i. Mange konflikter og ubehagligheter ungåes dermed.

I disse valgtider - eller når som helst egentlig - vil dette vært en fin måte for elever å intervjue sine lokalpolitikere, eller andre: forfattere, næringdrivende, og innbyggere i f.eks. lokalsamfunnet. Jeg vil tro det er potensial for mye læring i en slik setting - med fokus på pedagogiske mål selfølgelig ... Glemte ta med det i intervjuet tror jeg ... hm ...

onsdag, august 22, 2007

23 things på norsk




Fylkesbibliotekene i Vestfold drar i gang programmet og kursrekken 23 ting i januar. Tilbudet gjelder bibliotekansatte som vil utforske og lære om de nye 2.0 teknologiene, og bli i stand til å bruke disse teknologiene i sitt arbeid i fellesskap med andre bibliotekansatte. Det ser ut til at bibliotekene får til det skoleverket sliter med. Programmet ville absolutt vært et kjærkomment tilskudd til integrering av digital kompetanse i skolen, både for ledere , lærere og studerende.

tirsdag, august 21, 2007

Podcast 2 - 2007: Andreas Lund - Intermedia - på HSH


Andreas Lund, var en av våre norske forelesere på startsamlingen ved HSH fra 15-17 august. Hans presentasjon: IKT, aktivitet og design: læring og undervisning i kunnskapssamfunnet, er den andre godbiten jeg med entusiasme kan presententere her på Diginalet. Hvordan henger våre akiviteter sammen med de skriftende omgivelser? - spesielt der hvor nettverkene overtar? Hva vil det si å være kyndig, kompetent - litterat? Han knytter også aktivitetsteorien opp til to praktiske eksempler. Lytt og lær:

Download mp3
Powerpointpresentasjonen

Music in podcast by: Tran Qual - Drop Out And Tune In

mandag, august 20, 2007

Testing av Voice Thread



Voice Thread virker ypperlig til bruk i grunnskolesammenheng. Her har jeg laget en testversjon fra bilder jeg tok på samlingen. Man skulle vel tro at det finnes et potensial for de fleste fag, retninger og trinn. Jeg tenker i første omgang på dokumentasjon av prosess med bilder og muntlig presentasjon/refleksjon, men bare fantasien setter grenser. Noen forslag?

søndag, august 19, 2007

Podcast: 1 - 2007: Tim Rudd - Futurelab - på HSH


People need to go to school, so they can take part in the economy (...), why do we refuse them the tools we would use in our workplace?

Senior researcherTim Rudd from Futurelab UK : Re-thinking learning and learning spaces: new technologies and future possibilities. The talk was given at HSH for 1st and 2nd year master students, on the first get-together this semester.

Tim Rudd starts his talk by giving an introduction on Futurelab's principles and educational visions on learning. What is learning? Where does it take place? Enjoy the successful Futurelab projects in the presentation. Check out the links below:
Download/play: mp3

Music in podcast by: Tran Qual - Drop Out And Tune In
Presentation
Fountaineers Movie (bottom right corner)
Media Scape Movie
Fountaineers
Projects

Link update 21.08.07 - from Tim Rudd :

Fountaineers
Create a Scape
Crdeate a Scape Projects
Enquiring Minds
Enquiring Minds Projects
Mobi Missions


Thanks to Tim Rudd and the staff at HSH for sharing this talk.
Feel free to comment. Questions will be redirected to Tim Rudd: tim.rudd@futurelab.org.uk

Les gjerne også ...

HSH og tilbake igjen



HSH som skole imponerte. Bildene ovenfor inne fra HSH er for det meste tatt i kantina og biblioteket, som også imponerte med sin service. Ja det var nesten som fikk lyst å flytte dit. Atmosfæren var helt topp.

Det har vært mange inntrykk, flotte opplevelser, lærerikt og mest av alt gøy på denne turen. Høydepunktene har vært mange. Kanskje først og fremst var det morsomt å se venner igjen. Noen venner mister man kontakten med ettersom tiden går, og av og til så dukker de opp der du kanskje minst venter det. En gang for ørten år siden, fra jeg var 16 til 18 passet jeg 4 søte små barn. Den eldste av disse møtte jeg igjen på HSH-samlingen. Ann Kristin er i dag stipendiat på HSH IKT i læring, og har bosatt seg på Stord med sin familie. Ann Kristin studerte sammen med Guttorm Hveem som var den som ga meg det siste dyttet ut i denne galskapen (som det er å begynne på en mastergrad ved siden av jobb og familie), og gjennom hans blogg fant jeg også Ann Kristins blogg, som jeg har fulgt via min nyhetsleser det siste året. Jeg hadde selvfølgelig ingen anelse om at den reflekterte damen her, var den lille jenta jeg passet en gang i et annet liv. Gjensynsgleden var stor for min del. Tenk at hun har blitt så flink - og hvis noen skulle lure: hun var det dengang og :O)

Ellers så samsvarte forelesninger og møte med medstudener til forventninger. Lærerikt og veldig hyggelig. Kontakter ble knyttet, og frø ble sådd. Tilbake er hodet fylt til randen, og jobben nå blir å sortere ut påfyllet. Nå gjelder å bidra til et godt miljø, så frøene kan bli til spirer.

Jeg har søkt innpass for de første 20 sp., så det virkelige kjøret begynner ikke før i november (Og tro det eller ei, jeg er fremdeles i tvil om jeg har valgt riktig, og blir nesten mer frustrert over min dårlige beslutningsevne enn av selve frustrasjonen i det måtte velge mellom to goder). I denne inkompetanse har jeg også stiftet bekjentskap med studielivets frustrasjoner (den forb ... VPN-klienten igjen ...Knurr og dobbeltknurr). Ikke får jeg logget meg på webområdet mitt altså, og i følge noen kloke hodet så skal et masterstudie med IKT ha en viss dose programmering. Problemet mitt i henhold til det siste er motivasjonen: For, hva i all verden skal jeg med Visual Basic? Kan noen si meg det? (Det er et ærlig og oppriktig spørsmål jeg lurer på altså, ingen frekk og surtrete kommentar :O). CSS hadde kanskje vært mer nyttig, med tanke på Web 2.0 verktøyene?

torsdag, august 16, 2007

Animoto - HSH

Adblock
hshOppdatert 10:40
Her er en liten smakebit på Animoto som ble lansert i dag. Det var for godt til å være sant. Prisen er 3$ pr. film eller 30$ pr. år. Ikke så mye for et år altså, men dog ... To varianter finnes: en Short versjon på 30 sekunder (som brukes til å lokke - eller irritere kunden med :O) og en Full length versjon til prisen som nevnt altså. Animoto har den egenskap at bildene vises i takt med musikken. Musikken velger man i Animoto. Jeg valgte nok en med litt rask rytme ...

Omtrent som pulsen på HSH om dagen. Bildene i animasjonen viser HSH - som imponerer med flott bygg. Romløsningene inviterer til variasjon og bruk av digitale verktøy. Det finnes noe for en hver arbeidsmetode: en til en, en til mange, mange til mange, dvs. skjermede områder, forelesningssaler og grupperom. Alt i delikate farger selfølgelig, med en blanding av myke og harde linjer.

Biblioteket imponerte. Jeg spurte etter en pensumbok som nylig er gitt ut. Den var ikke i biblioteket ... Når jeg sjekket mobilen min i pausen en økt senere, og ringte opp det ubesvarte anropet, kom jeg til biblioteket som kunne fortelle at boken var kjøpt inn slik at jeg kunne få den med meg hjem i sekken. Det er service det! Innholdet er så langt godt, det myldrer av inspiererende medstudenter - stemningen er god.

Etter to lange (hyggelige, hektiske og interessante dager) og 3 timers søvn siste natt så kan man vel kalle seg godt i gang med studier ... Jeg har byttet fra allmenndidaktisk profil til teknologisk profil. Det var et valg som satt langt inne, og som jeg fikk en aldri så liten veiledning i å ta avgjørelsen på. En pedagogisk blogger passet vist godt på en teknologisk profil ... Siden jeg bor på andre siden av landet var også graden av fokus på nettundervisningen viktig for den praktiske gjennomføringen av studiet (tid og penger ...). Den teknologiske profilen (slik det ser ut nå) har allerede godt innførte rutiner på å legge ut forelesninger. Et annet poeng er at det er flere studenter på denne profilen. Med et titalls studenter som vil møte på ukessamlingene, vil forhåpentligvis kvaliteten heves innholdsmessig på forelesningene (på grunn av interaktiviteten som oppstår). Disse faktorene til sammen, og det faktum at alle profilene uansett ligger under samme paraply: Master IKT i læring - med tilgang på alle ressurser i form av menneskelig kapital innen masterteamet - vipper meg altså over til teknologisk profil. Tiden vil vise om det var et riktig valg ... Nå - dyne ...

søndag, august 12, 2007

Vestland Vestland

I morgen tidlig går turen til vestlandet, nærmere bestemt Haugesund. Der skal jeg tilbringe tid med venner før jeg setter turen mot Stord for 3 dager med Startsamling for Mastergrad IKT i læring 15 - 17 aug. Jeg ser virkelig frem til å møte inspirerende veiledere og medstudenter. Jeg har opprettet en studieblogg, lastet ned podcaster til kjøreturen, og pakket det digitale pennalet: diktafon, mp3-spiller, laptop, smartphone, kamera ... må vel ha men noen klær og kanskje :O)

Det kommer spennende forelesere, som feks. Tim Rudd fra Futurelab og Rune Krumsvik fra Universitetet i Bergen. Det blir volleyball og stand up m.m.

tirsdag, august 07, 2007

imeem

imeem er stedet hvor artister, fans og venner kan promotere, samle og dele:


Hva kan vi bruke imeem til i skolen?
Foruten at vi kan produsere stoff og legge ut fra musikktimene da (legger meg ikke opp i dem :O), så tenker jeg at imeem kan bidra til å personliggjøre bloggen. En blogg skal kanskje mest av alt formidle innhold og være et kommunikasjonsmiddel. Når blogg brukes som digital mappe, vil immem kunne bidra til å personliggjøre og bidra til formidling av elevens identitet, ved at man legger den inn i menyen som vist i menyen . Noen med flere ideer her?

søndag, august 05, 2007

Singing in the rain ...



Vel, det nærmer seg skolestart og jeg er snart ferdig med husmaling og regn for i år. Fremdeles arbeidsledig, og uten jobbene jeg virkelig ønsket meg. En høgskole har spurt om jeg kan ta oppdrag hvis noe skulle dukke opp (det vil si hvis det flyter over hos dem). Det er jeg selvfølgelig interessert i, men det avhenger jo av min øvrige jobbsituasjon om jeg faktisk har muligheten til det. Det regner ikke jobber selv om det kommer noen slike lykkedråper innimellom, så det er bare å hive seg på en master på HSH på kveldstid, og jakte på en stilling som gir brød på bordet og ikke så mye bry i hodet. Helst så nære hjemmet som mulig, for å spare tid og reiseutgifter, og helst noe i skolen selvfølgelig. Med familien i ryggen kan et par års hardkjør med jobb og studie kanskje gå bra(?) ...

Begge ungene har startet egne blogger. Guttungens Avelon's Evokes, handler om løst og fast relatert til spill - som har vært en interesse helt siden han var 4 år. Jentungen har skrevet dagbok siden 8 års alder, og ønsker nå å skrive om musikk. Bloggen hennes heter Nikitas finger tips, og mor jubler selfølgelig over at de når går fra å være konsument til å bli produsent, og blir ikke vanskelig å be ... Problemet blir vel å la være å stikke nesa for mye oppi ... Det er en treningssak.

Ellers så har jeg oversatt et par av ... in Plain English filmene til norsk. Wiki og Social network. RSS-filmen var allerede oversatt. I arbeidet brukte jeg selfølgelig dotSUB, som er et utmerket verktøy for oversettelser. Det kan være kjekt med norske tekster om det skulle komme noen forespørsler på oppdrag om informasjon angående bruk av Web 2.0 verktøy i læring. Filmene er jo helt suverene, men språket kan være et hinder.

Etter at jeg la inn posten fra Roserock for et døgn siden har filmen vært sett 72 ganger. Det er mer hits enn jeg har hatt på bloggen noen gang i løpet av et døgn. Hvis arbeidsledigheten skulle vedvare, så finnes det forhåpentligvis andre beiter som har brukt for digital kompetanse. Etter regn kommer sol.

c",) Kanskje er fotojournalistikk veien å gå ...

Vokalist Anders Brørby i Radiant Freqency slikkes
av solen før den går ned på Roserock i Horten.

torsdag, august 02, 2007

Jing!!!


Web 2.0 slutter ikke å overaske meg. Denne gangen er det Jing, et verktøy (prosjekt) fra Tech Smith som fungerer som en drøm. Dette har jeg ventet på!!! Du bare må ha det!
Se filmen , som forklarer det meste. Jeg er vanligvis ikke så begeistret for verktøy som må lastes ned. Grunnen til det er at det er at man sparer seg for prosessen må ofte må igjennom med driftsavdelingen. Dette fungerer selvfølgelig forskjellig fra skole til skole og henger ofte sammen med holdninger og pedagogiske føringer i strategiplaner. Men, når det er sagt, så er dette et verktøy jeg nok ville lagt inn noen runder på. Jeg falt pladask for Jing, og gleder meg til å ta dette i bruk når jeg skal lage veiledninger.

Alt man trenger gjøre er å laste det ned, starte programmet, og så får man en sol (kontrollpanel) som ligger øverst i vinduet, hvor man velger om man vil lage bilde eller film. Produktet kan enten lastes ned på egen harddisk eller man kan velge å dele den med andre. Om man velger det siste må man registrere seg slik at man kan opprette en url - en egen adresse - for produktet. Denne lenken kan igjen publiseres enten på nettsider eller i kommunikasjon med andre:

Too cool for school! Via Tim Lauer - zelfølgelig :O)

onsdag, august 01, 2007

Ny telefon - nye problemer

Problemer i positiv forstand. Jakten på løsninger i forhold til synkronisering av kalender og telefon.
Etter at jeg fikk mobilen Nokia E61i - en smartelefon - har jeg sett på følgende løsninger:

Denne posten med kommentar var til god hjelp i undersøkelsen.
I løsning 1 bruker jeg iGoogle og legger til en Outlook Gadget (et program som kjører på nettsiden). Her kan jeg skrive inn fra iGoolesiden min og den synkroniserer til Outlook, som igjen kan synkroniseres med telefonen via løsning 2. Jeg er ikke så sikker på om denne løsningen ville blitt akseptert i en jobbsammenheng hvor man bruker Outlook, og den deles ikke med andre. Men jeg kan altså gjøre alt jeg kan med Outlook på min iGoogle side, og får en visuell oversikt over alle funksjoner samtidig.

I løsning 2 bruker jeg programvaren som fulgte med mobilen - Nokia PC Suit - og alt fungerer smertefritt med synkronisering fra telefon til pc. Ønsker jeg å se avtaler på nett kan jeg bruke løsning 1, men ulempen med iGoogle/Outlook er at jeg kun kan se en dag av kalenderen (i tillegg også mail, kontakter og gjøremål, hvis jeg velger å legge til tilsvarende antall gadgets (hver gadget har en valgfri innstilling)). Den deles ikke med andre.

I løsning 3 har jeg egentlig det jeg trenger. En kalender som synkroniserer via GooSync med telefonen. Forutsetning: netttilgang, og ulempen er at den kun synkroniserer 30 dager frem i tid. Men jeg kan enkelt dele kalenderen med de jeg ønsker.

I løsning 4 har jeg egentlig samme funksjon som i løsning 3. En kalender som synkroniserer med telfonen. Fordelen med ScheduleWorld - med deres synkroniseringsverktøy Fundamol - i forhold til Google calendar er at den synkroniserer over de 30 dagene. Ved å velge denne løsningen - som i utgangspunktet ikke deles med andre - kan jeg ved å tillate synkronisering via Google calender dele den også med andre (men da er vi tilbake til de 30 dagene igjen :O). Problemet mitt er også at jeg ikke får den til å synkronisere med telefonen min (Grr og dobbelt grr).

Hva skal man velge? Hvor viktig er det med kontakter (som er et problem i google løsninger)? Hm ...