onsdag, oktober 31, 2007

Fortell!


Mine medstudenter på HSH har nettopp levert mappekrav 2, og selv ble jeg svært så begeistret for Anita Knutsens (UiA) nettsted Fortell. Her finner både eleven og læreren det de trenger av forkunnskaper, motivasjon og hjelp underveis - for å kunne lage digitale historier i undervisningssammenheng. Man kommer her til et dekket bord. Så enkelt, så fullkomment og utfyllende. Suverent uført Anita - takk!

Medievaner ...


Det er vanligvis stille og idyllisk på den ytterste ø'. I dag var Time-ekspressen i full fyr, og 10. klasse som har frigang i storefri var førstmann på pletten. En digital innvandrer hadde nok ikke handlet like raskt som den digitalt infødte her. Gratulerer til Martin som her debuterer som fotograf - og det med førstesideoppslag i nettutgaven! Nok et uttrykk for de unges medievaner fra hverdagen.

lørdag, oktober 27, 2007

ikt i skolen!



Dette nettstedet er fullpakket med resurser for norske lærere. Hvor har jeg vært? ... Lider jeg av overflow tro ...

Både dette, og forrige innlegg, fant jeg frem til ved å klikke meg gjennom studentbloggene som Rolf Balzersen henviser til. Så langt har jeg bare kommet halvveis - mye bra blogging (les - nyttig) her!

NoodleTools


NoodleTools er en resurs for lærere og studenter. De har blant annet en nyttig søkeguide - men mye mye mer ...

torsdag, oktober 25, 2007

Diigo!


JaO tipset om Diigo, og jeg tester den ut. Så langt liker jeg veldig godt merkefunksjonen og muligheten for å legge til egne kommentarer i sticky notes - og stemmer i:


onsdag, oktober 24, 2007

Google history!


Wesley Fryer poster et innlegg, hvor han presiserer at Google registrerer hvert eneste klikk. Her kan du - sammen med storebror - se dine bevegelser ...

tirsdag, oktober 23, 2007

Jiglu!


I menyen har lagt til en liten widget, eller gadget (hva er forskjellen tro - er det noen?)som samler opp en del informasjon. Man kan velge hva som skal vises: Lenkelister, etiketter, emner, navn, hendelser eller et visuelt kart over etiketter. Det finnes også en søkemotor på hver av disse egne sidene som dukker opp om man klikker seg til vinduet som popper opp. Det som igjen plager meg med disse verktøyene er at det samles opp funksjonsord, fremfor innholdsord. Noen som vet om et liknende - eller bedre - verktøy?

mandag, oktober 22, 2007

Web 2'ls i Mindomo



Inspirert av Ann Kristin, har lenge tenkt at jeg skulle samle de forskjellige verktøy jeg har liggende i menyen på Diginalet - Web 2'ls i et visuelt kart. På den måten blir det letter å finne frem i jungelen av pedagogiske web 2.0 verktøy. Samtidig fikk jeg testet ut Mindomo. Til sammenligning med Comapping, synes jeg Mindomo har en styrke med sine visuelle ikoner og mulighet for integrering av bilder. Men på den andre siden så savner jeg integreringen i blogposten som er mulig med Comapping. Nestemann ut i sjangeren er Flowchart!

Livescribe!


Jeg har gjennom studier, og i kurs/konferansesammeheng, alltid med meg enten mp3 spiller eller diktafon for opptak av forelesninger. Denne pennen virker nesten for utrolig til å være sann. Den kommer ut for salg på nyåret, og koster i underkant av 200 $. Kreativt! Fantastiskt!, er min første reaksjon. Så kommer replay på brudstykker av visjoner og et evig tilbakevendene spørsmål: Hvordan vil klasserommet se ut noen tiår fra nå ... (og et snikende: Jeg må leve sunnere ... :)

lørdag, oktober 20, 2007

Can you run the game?


Det har hendt at vi opp igjennom årene, har dratt til byen med bursdagspenger for å kjøpe et pc spill, for så å bli skuffet når vi har kommet hjem. På denne siden kan du sjekke om din maskin har kravet som skal til for ymse spill - se listen ...

Tipset kommer fra Kenny Tranberg, som også anbefaler Everest -et program for nedlasting, hvor du kjapt får en oversikt over maskinvaren sin. Det kan være kjekt å ta med seg en utskrift til butikken hvis du skal oppgradere pc'n din.

tirsdag, oktober 16, 2007

Anything flake!



Pageflakes, som er et personlig publiseringsverktøy, har for litt siden fått et flake (dynamiske innholdskontainere) de kaller Anything flake. Her har du mulighet til å legge til hva du måtte ønske som embedes kan. På bildet nedenfor ser du at jeg har lagt til alle ... in Plain English filmene (se toppmeny - ark. Jeg legger først til flaket, starter editor, velger: HTML og limer jeg inn embed-koden.



På de to nederste linjene i eksemplet nedenfor ser du: height="225" og with="325", disse var opprinnelig 325 og 425, men har blitt justert ned slik at de passer til kontaineren. På den måten slipper man unna skrollfunksjonen som jeg ikke syntes passer til visning av film.

Wonderful World!



Etter tips på msn fra: Runar Oudmayer

fredag, oktober 12, 2007

Refleksjoner fra den ytterste ø'



Bildet: Ung 3.0

Det er lærernes kompetanse og arbeidsmønster, samt usystematisk skoleledelse som er flaskehalsen i norsk skole, ikke mangel på infrastruktur.

Sitatet overfor er hentet fra JaO's post: ITU Monitor 2007, hvor han avslutter med spørsmålet:
Er det slik at vi lærere boikotter de nye læreplanene og fremdeles sitter rundt på lærerværelsene og venter på at IKT skal gå over?
Nylig snakket jeg med en lærer - kall henne Tina - som hevdet at hun, i tiden etter at hun var nyutdannet og frem til nå - 10 år i etterkant, var blitt så inderlig skuffet. Skuffet over festtaler som aldri slår igjennom. Politikere som lover og aldri holder ord. Planer som legges på møter, som ikke realiseres fordi det ikke finnes midler og ressurser for gjennomføring. Hun virket svært lite motivert, og sliten og trett rett og slett.

Samme dag fant jeg denne liggende på lærerværelset, i papirkopiformat.



How much do rich countries value their schoolteachers?

Det er jo ikke tiden for lønnskamp, og IKT bør heller ikke bli en del av den, men lappen vitner vel om at noen føler seg snytt for noe, og det med god grunn kanskje.

Å lære seg IKT f.eks. fra bunnen av i voksen alder er fryktelig gøy, men det går også fryktelig mye tid til prøving og feiling. Hadde jeg fått lærerlønn for alle timer jeg har ved tastaturet, så hadde jeg hatt råd til både det ene og det andre vil jeg tro.

Etterhvert som man begynner å bruke IKT, så forstår man at tiden man bruker i realiteten er en investering. Når man har lært seg de mest elementære grunnleggende ferdigheter og kanskje byttet ut noen metoder og vaner, så øker man effektiviteten betraktelig. Ett eksempel er bruk av RSS (Hva er RSS?), hvor man lar oppdateringene komme til seg, istedet for at man halser etter selv. For to år siden når ingen jeg kjente hviste hva RSS var, og jeg studerte og prøvde ut podcasting for første gang, så brukte jeg tre dager på å sette meg inn i teorien (RSS, feeds, blogging, lydfiler, podcasting etc.). Jeg husker jeg tenkte at det var godt jeg ikke visste hva jeg begikk meg ut på de potetdagene der, for det ble ikke noe ferie akkurat ...

I etterkant har RSS gitt meg utrolig mye tilbake. Jeg har fått et nettverk som strekker seg over hele verden. Jeg inspireres daglig av digitale produkter, formidlet gjennom lærere ved hjelp av teknologi. Kontrastene til stemningen på lærerværelser i forhold til Kunnskapløftet og IKT er ganske store. Denne stemningen bærer navnet virkeligheten, og da spesielt om jeg som nyutdannet referer til glahistoier eller nye metoder fra andre sida av fiberen.

Jeg var på et foredrag her på øya for en stund siden, med en basketballspiller - Marco Elsafadi - som reiser rundt å holder foredrag om ungdom og psykisk helse. Han var nesten helt uvirkelig. Ikke bare er han svigermors drøm, han den sønnen du ønsker deg, mannen man drømmer om, og den far ... skjønner? Han paralyserte politikere, lærere, fengselsbetjenter, politiet, og alle foreldre med sin veltalenhet, oppriktighet og sitt engasjement - så ung, så reflektert. Han hadde oss i sin hule hånd med sin historie og sin karisma.

Han innledet foredraget med å si at han tidlig i sitt yrkesliv jobbet som lærervikar, og han tenkte en stund at det ville han bli. Men etter en tids praksis forstod han at han måtte komme seg bort derfra slik at han ikke ble en av dem. Den traff meg rett levra. Ganske enkelt fordi tanken har streifet meg selv. Men jeg har stadig manglet ordene. Og noe skal man være forsiktig med å si høyt, for det kan så lett mistolkes.

Med det så mener jeg at jeg vet ikke om jeg har lyst til å bruke tiden min på løfter som ikke holdes, planer som ikke realiseres, ja dette spillet for galleriet som noen nok vil kalle det det, ganske enkelt fordi det da nok er store sjanser for at også jeg ender opp som Tina om noen år. Skuffet og lite motivert. Tina er den typen lærer som er laga av stål. Jeg er nok ferdig før hu, for å si det sånn. Jeg ser ikke bestandig på det slik at min innsats i læreryrket på sikt er en god investering. Men kanskje blir det som med RSS. Kanskje betalingen kommer etter at man er over de første tyngste taka ...

Akkurat nå føler jeg meg - etter Ung 3.0 - motivert, inspirert og fylt med pågangsmot. Akkurat sånn som jeg gjorde før Marco runda av det hele med si noe sånn omtrent som at: Jeg er oppriktig bekymret for all denne internettaktivieteten som foregår blant de unge nå ... Jeg hørte nesten ikke avslutningen, men tenkte at det var da som f ... illern Marco at du skulle rive ned alt det som så mange har jobba så hardt med å bygge opp gjennom måneder (jeg var antakelivs den eneste som følte dette piskeslaget mot slutten, massen uttrykte etter min oppfatning et suggererende amen ...).

Og med det så var det bare å kjøre tilbake til virkelighet igjen på den ytterste ø' ... Og det er der og da i dette sammensuriet av usammenhengende tilfeldigheter jeg tror jeg forstår at motviljen og motstanden ikke handler om verken sivil ulydighet (som jeg ofte har tenkt) eller boikott som JaO nevner. For jeg så den så inderlige såre og ekte skuffelsen i øynene til Tina, og jeg kunne kjenne den i avslutninga til Marco. Mangelen på å bli verdsatt for de investeringen man gjør og kanskje har gjort gjennom et langt liv. Skuffelsen når noen river ned det man står for i en bisetning, eller gjennom et budsjettkutt. Den rammer verst når den kommer fra fra noen man verdsetter og ser opp til. Idealene. Eller de som setter dagsordenen.

Motstanden til nye læreplaner slik jeg møter den på lærerværelset, er denne såre smerten som noen ganger uttrykkes gjennom bitterhet og sarkasme, eller gjennom et tåresukk fra en Tina? Hvordan skal man som nyutdannet ruste seg for motstanden som kommer fra alle kanter? Er det slik at man må velge seg en fremtid som Marco eller Tina - stikke eller bli? Leve eller dø? Drep eller bli drept? Hvor finnes den gyldne skolevei?

Norge vil bli best på utdanning, men de er ikke villige til å betale for det sies det på gølvet. Statistikken over er kanskje et bilde og en bekreftelse på det. Jeg tror man har en stor utfordring med å gjenreise tilliten og motivasjonen, slik at lysten til å investere kommer tilbake igjen.

Metaverset formes



Linden Lab - IBM, har besluttet at de skal jobbe for åpne standarer. Det vil i praksis si at om man har en avatar så kan man man reise med denne til andre verdener.
Metaverset formes, men det er stykke frem.

Tips: Via - Runar Oudmaye - hans blog

torsdag, oktober 11, 2007

Ung 3.0 - Jan Arve Overland



powered by ODEO

Download: 44.4 MB/ 00:48:32


Høgdepunktet på den første dagen av Ung 3.0 konferansen var Jan Arve Overland's foredrag: Digitale medier i klasserommet. Innholdet presenteres med gode eksempler, og abstrakte bereper forklares, deltakerne får mulighet til å diskutere underveis og det hele rammes inn med morsomme multimediale innslag fra hverdagen som de fleste - elever som lærere - vil kjenne seg igjen i.

Som tilhørere presenteres vi ikke bare for nye digitale verktøy og eksempler på bruk av metoder, men får samtidig en leksjon i hvordan man fanger sitt publikum. Skal man kritisere noe, må det være at dette ble for kort. Selv hadde jeg foretrukket en dobbel porsjon, eller en etterfølgende workshop hvor man kunne prøve ut de forskjellige verktøyene i etterkant. Selv skal jeg ta en titt på Netvibes så fort sjansen byr seg.

Lyden er desverre ikke så god som jeg hadde håpet på, og denne forelesningen er vel et typisk eksempel på hva som med fordel kunne vært filmet. I ettertid ser jeg at jeg kunne vært litt rausere med klipping av støy fra publikum. For meg er denne konferansen kanskje mer en øvelse i bruk av digitale medier. Som plaster på såret til de som følger meg i denne sandkassen lenker jeg opp til introduksjonsfilmen Helpdesk:


Noen som vet hvordan man får tak i filmklippet han viser på slutten?

onsdag, oktober 10, 2007

Ung 3.0 - Plenumsforedrag: Willy Aagre


I denne første podcasten fra Ung 3.0 kommer vi litt brått på fylkesordfører Per Eiving Johansen som åpner konferansen, før vi får praktisk informasjon fra arrangøren, som så introduserer Willy Aagre fra Høgskolen i Vestfold med forelesningen Identitet og meningsskapning i ungdomskulturen. Hip hop gruppa BAJAZZ fra Stage Door opptrer også underveis. Jeg har valgt å ta med alt dette, slik at om du er en av dem som ikke var der også får litt konferansestemning. Lytt og lær og le!

Download: 78.8 MB/01:26:08

Ung - og gammel - 3.0

Det har vært en fantastisk dag med faglig påfyll i stor variasjon. Masse spennende mennesker fra forskjellige sektorer, med ungdom og læring som felles fokus. Mange forventninger ble infridd. Det var mange gamle som ble unge i dag:

Bilder fra Ung 3.0 konferansen Rica Park Sandefjord 10.10.07





Det eneste jeg har å klage på i dag, er at jeg ikke skal dit i morgen! Ekstra hyggelig var det å møte Jan Arve Overland og Runar Oudmayer - alias Norse Writer, ingen skuffelser, snarere tvert i mot.

Arrangørene har gjort en flott jobb. De hadde håpet på 150 deltakere, og 260 dukket opp! De tyder på vel at behovet er stort for denne slags aktiviteter i distriktet ... La oss håpe dette skjer oftere!

Spill og simulering som læringsmetode



Spill og bruk av simuleringsmetode - for å skape bedre motivasjon og forståelse i opplæringen, stimulere elevenes digitale kompetanse, skape samarbeidslæring, aktivisere ulike læringsstiler og skape større variasjon i undervisningen.

Olav Reitan - Sandefjord videregående skole


Olav Reitan er aktiv og engasjert lærer i skole-Vestfold, opptatt av pedagogisk utviklingsarbeid. Han er avdelingsleder ved Service og samferdsel ved Sandefjord vgs - med over 1900 elever.
Han er også faglærer ved IKT servicefag, og pådriver for ungdomsbedrift hvor han sitter i styret i Vestfold. Han har vært med å utvikle nett-tjenester og bl a. vært med i utviklingen og tatt i bruk et digitalt læremiddel i programfagene i Service og samferdsel.

Markedsimulator - en læringsmodell i markedsøkonomi:

Hvordan flytter man pokerinteressen inn i læringsprosessen? Poenget er at elevene skal være med å drive bedrift, og å være markedsaktører - forbrukere.


Læring og elevtyper:
  • taktil
  • kintetisk
  • visuell
  • auditiv
Læringstilsmodellen


Elevene får ulike funksjoner: økomiansvarlig, markedsansvarlig osv, og bedriftene konkurrerer mot hverandre. Vi har brukt modellen på data på forberedelse, publisering av annonser på webside etc.


Fleksibel metode: simulatoren kan spilles i 3 nivåer
  • kontantprinsippet
  • bruk av regnskapsmodell i excell
  • bilagsproduksjon, bruk av regnskapsføring i excel
Nivå og antall
  • simulatoren kan ha 3 til 8 riselivsbedrifter
  • hver bedrift kan ha 1 til 4 elever
  • simulatoren tar 4-7 timer for å kjøre 12 - 24 mnd.
Elevene kan kjøre Markedsimulator mange ganer, nye sammenhenger læres og nye muligheter oppdages.

Hensikten: å skape forståelse mellom sammenhengen i et market. Tre nivåer:
  1. At de får drilla inn faktakunnskap på en effektiv måte.
  2. At de får ferdighetene fra kunnskapsløftet
  3. Analyse og begrunne


Gaming som livsstil - Kristine Jørgensen


Dataspiller siden NES og C64. Har nylig levert doktorgradsavhandling i medievitenskap om lyd i dataspill.

Kristine Jørgensen har brukt bloggen som viktigste formidlingsmedium, og sier at bloggingen var den mest krevende oppgaven som gamingspesialist (for Microsoft!). Med to blogginnlegg pr. dag.
  • kommentarer til spillnyheter
  • spillnyheter fra MS
  • men også ukentlige konkurranser (utlodding av spill og effekter fra Microsoft).
Hun brukte MS Live Spaces, og dette var da ikke den beste løsningen. Layouten var begrenset.

Norge som gaming community - intern rapport om forhold i Norge:

Norge er spesiell, i den forstand at alt som skjer, foregår i Oslo. Dette gjelder også stillinger, du har ingen andre muligheter enn Oslo eller utlandet. Spilljournalistmiljøet er lite, alle kjenner alle.

Spillmarkedet deles i forskjellige plattformer - enten pc eller konsollspill. Moderne konsoller forsøker å gjøre seg unike. Playstation 2 er størst, større enn pc. De siste konsollene er tre maskiner som prøver å gjøre seg unike på hver sin måte:
  • Nintendo Wii - har bevegelsessensorer
  • Playstation 3 - kan gjøre mer enn å spille spill, et format - blueray, for hjemmekinomarkedet, prøver å treffe andre markeder (familie)
  • X-box - live nettverk (kan sammenlikne poeng, laste ned lovlige ting som video)
Sosiale nettverk:

Våget seg inn i forumer, for å finne ut hva som skjer mellom spillere. Hun var også innom Facebook, for å forstå nettverkene. Hun fant at venner ofte er bestemmende for hvilket spill man spiller, av den grunn at mange ønsker å spille sammen med vennene sine.

Holdninger:

Hva bestemmer hvilke spill man spiller?
  • Gameplay og genre er viktigst
  • Fortelling, utvikler, kjent serie (Warcraft), tilgjengelig demo (viktig å kunne prøve først - pga. pris (500 kr. for et spill), info (anmeldelser, bilder), pris, foreldre
Piratvirksomhet:

Mange spillere har et forhold til piratvirksomhet. 35% har piratkopiert. Men, holdningene varierer:
  • Det er viktig å verdsette arbeidet til de som har laget spillet
  • "Det er ikke mitt ansvar å hold spillindustrien gående, det er spillindustriens ansvar ålage spill folk vil betale for!"
Konsollmodifikasjon: lovlig i Norge ettersom det øker funksjonealitet, men det er ikke lovlig å bruke piratkopi til disse. Det er vanlig å modifisere Playstation 2 i dag.

Spillspesialist - et behov?

Er spillspesialister noe man trenger? Spill er en økende del av både unge og voksnes liv. Man bruker data som søkemotor, men ikke så mye til spill. De få som bruker spill som primærhobby trekker kraftig opp. Spill er ikke lenger en gutteromsaktivitet, slik man har fått inntrykk av de siste årene. Nå er det flere i familien som har dette som hobby, og målgruppene har blitt utvidet. Causual games (småspill som kabal etc.) øker.

Man er interessert i å forstå kulturen i spill.




Fra Web 2.0 til Ung 3.0




Jan Arve Overland
  • en av de første elevene som fikk grunnleggende dataundervisning ved Stinda Gymnas i 1970 - 72
  • Blogging er hans digitale huskelapp (er glemsk - tenker bedre når han skriver)
  • Filologisk universitetsutdanning
  • Lærer ved Kongsberg vgs, underviser i samfunnsfag og mediekunnskap


Pause


Tjøme Bibliotek og Tjøme Ungdomsskole er representert, og diskuterer ivrig i pausen.

Ung 3.0 - avspark



Willy Aagree fra Høgskolen i Vestfold lader opp i mottakelsen.
Det er stor forventning, mange deltakere og høyt tempo før avspark!

Lysbilder fra Willy Aagre's foredrag Identitet og meningsskaping i ungdomskulturen:

2: Den allmennkutlurelle orientering:

  • tilegnelse av en form for etablert viten om og erfaring fra kulturen som er formidlet fra en voksen til en ung
  • hovedarenaer for denne tilegnelsen er skolen, biblioteken de frivillige orgnasasjonene og familiene
  • gjennom denne oreinteringen skapees også en norma blant de unge selv om hva slags former for viten og erfaring som er viktigere enn andre former for viten og erfaring
  • denne formen for viten og erfaring blir anerkjent og aktivt omskapt av noen unge, mer passivt akseptert av andre, mens den kan bli aktivt avvist av en tredje gruppe unge (de kjenner seg ikke trygge)

3: Den ungdomskulturelle orientering:

  • en form for meningsskaping fra ung tl ung, hvor voksne ikke innlemmes
  • en meningsskaping hvor poulære medier bidrar til å sette dagsorden for hva som er viktigere eller "riktitigere" enn noe annet
  • en meningsskaping som er grunnleggende sosial i sin karakter og som utformes lokalt
  • en form for meningsdanning som endres kontinuerlig og hvor innholdet i den har en glytende og foranderlig karakter

4: Felles for begge orienteringer:

  • uttrykkformene innenfor de kulturelle orienteringene og den eventuelle balansen eller ubalansen mellom dem, endres over tid
Den refleksive tilnærming:
  • Skolen ser det som sitt ansvar å forstå de lokale ungdomskultujrene og den meidebruk som hører til med sikte på å forståkunnskapmulightene som ligger i dette
  • skolen og bibliotekeet arbeider faglig for å finne spennende møtepunkter mellom ungsdomskuturen og det aallmenne kunnskapsløftet
  • lærene og bibliotekarene erkjenner at de også lærer mer om de unges samtidig, og motsetningene i den. dermed skapes bedre forutstninger for å forstå koploingsmuligheter mellom den teablerte kunnskapen og de samtidige uttrykksformer

tirsdag, oktober 09, 2007

Ung 3.0 konferanse 10 og 11 oktober



Ung 3.0 konferansen på Rica Sandefjord starter i morgen og jeg gleder meg som en unge. Det blir spennende å møte min Second Life partner Norse Writer, som jeg kun har møtt i 2- og 3D, og ikke minst JaO som jeg har fulgt over tid, sammen med alle de andre for meg ukjente men spennende foreleserne på programmet:

Identitet og meningsskaping i ungdomskulturen Willy Aagre Førsteamanuensis dr. polit., Høgskolen i Vestfold
Digitale medier i klasserommet Jan-Arve Overland lektor, Kongsberg vgs
Gaming som livsstil Kristine Jørgensen Forsker ved Universitetet i Bergen
Bruk av spill og simulatorer som læringsmetode v/Olav Reitan, Sandefjord vgs.

Jeg har kun andledning til å delta på den første dagen siden jeg betaler dette av egen lomme. Forventningene er høye til innholdet. Jeg håper å kunne koble gaming-, spill- og simulator til arbeidet jeg holder på med i Second Life for tiden. Kanskje er jeg så heldig at jeg knyttet nye kontakter også c",)



I etterkant kommer jeg til å fortsette å følge med på K12 onlinekonferansen. Jeg har tidliger i dag hørt på introen av David Warlick. For oss som har fulgt ham på 2 ¢ Worht , var det ikke noe nytt innholdsmessig, man han skuffer aldri. Han er en dyktig forteller, og har den folkelige Web 2.0 - amatørmessige - måten å presentere innhold og bruk av teknologi på som gjør at man får lyst å prøve å ta i bruk samme metoder selv. Alt virker så enkelt. For de av oss som prøver ut dette selv på forsøksstadiet, så vet vi at det ligger en del planlegging og arbeid bak - prøving og feiling.

De har mange aktiviteter å by på, hvor man får finpusset sine digitale ferdigheter underveis. Ca. kl. 01:00 i natt kan man på konferansen f.eks. chatte med Warlick og flere av deltakerne på konferansen. Her og får man andleding til å møte nye, spennende, dyktige lærere og teknologi interesserte mennesker - fra hele verden. Konklusjon: høstferien kom en uke for tidlig ..., men mye digitalt smågodt i vente i dagene som kommer altså :O)

søndag, oktober 07, 2007

Hva er virtuelle verdener?



Lytt til NRK's innslag om virtuelle verdener, med blant annet Stacy Spiegel (utvikler av Virtuel Canada), Per Robert Fjelly - IBM og Gisle Hannemyr.

Fra pult til skjerm - sporlys mot framtia



Daglig diskuterer jeg med kolleger, foreldre, venner - nære og fjærne - skolens utfordringer i de kulturelle forandringene vi ser teknologien skaper. Jeg er utolmodig, jeg vil ha svar. Svar jeg vet jeg vet jeg ikke kan få, fordi vi er i en prosess. Noen klarer bedre enn andre å sette denne prosessen i perspektiv, og er dyktige nok til lage sporlys mot framtida i en hverdag preget med firkantede rammer (uten sammenheng forøvrig :O). Her er dagens lille teknologisk pille:

Oppsummering og sporlys mot framtida!


Det er store forhåpninger til at fjernundervisning skal kunne ta i bruk IKT og inkludere nye studentgrupper, og dermed løse problemer i utdanningssystemet. Begge deler er sannsynligvis for store oppgaver, tross alt har pultenes pedagogikk satt kolossale spor i arkitektur og teknologi, og ikke minst i hodene til lærerne. Den aller største utfordringen blir dermed kanskje at lærerne må våge å ta i bruk et større spekter av metoder og IKT i fjernundervisning inneholder her mange "promising risks" og "risky promises".

Les den interessante artikkelen: Fra pult til skjerm av Yngve Nordkvelle, professorstipendiat, Høgskolen i Lillehammer

lørdag, oktober 06, 2007

Etiketter



Jeg har endelig fått lagt til etiketter i postene her på bulletengen. Du finner fremdeles hver side (som har egen etikett) i menyen, slik at du lett kan klikke deg til ditt interessefelt for flere aktuelle og tilhørende lenker.


Etterhvert vil jeg prøve å legge inn tag clouds på de forskjellige sidene. Er det noen som vet om en god generator?


Blogger Play

Blogger leverer en ny tjeneste. Bildet i menyen er hentet fra Blogger Play som samler bilder fra nylige Blogger-bloggposter. Her kan du la deg underholde.

Kuttisme.no



Connys IT-blogg
tipser om nettstedet Kuttisme.no. Min blogging startet den dagen jeg skulle besvare spørsmålet: Hva er blogging? Kuttisme har en god artikkel som belyser blogging fra flere perspektiver. Det beste av alt!: De nevner ikke dagboken med ett ord - hysj :O) Den tar jeg med i mitt digitale pennal. Takk Connie :)

fredag, oktober 05, 2007

Open SL!


Wow!
Snart har du ditt eget SL, hvor du kan ta med deg dine elever inn, på egen øy - helt gratis. Open SL er fri programvare under utvikling.

Tips: Stephen Downes

onsdag, oktober 03, 2007

Second Life - Ny side på Diginalet



Det har presset seg frem en ny side: Diginalet: Second Life, hvor jeg vil samle ressurser og blogge om denne spennende 3D verdenen som jeg har referert til noen ganger før. Tidligere har Second Life postene blitt sendt til Spill-siden, men siden SL i bunn og grunn ikke har noe med spill å gjøre, og er en hel egen verden, så både fortjener og trenger den en en egen side med meny for utvidet informasjon (hvor skal dette digitale pennalet ende tro ..?)

Diginalet Second Life kan du følge rollefiguren min: Kita Coage's bevegelser. Sammen med kjente og ukjente pedagoger fra hele den vide verden vil jeg stille spørsmål, grave etter svar, få stilt min nysgjerrighet, undre meg, gjøre øvelser, fordype meg, dvele, avdekke sammenhenger og kommunisere både i monolog og dialog.

Siden februar har jeg bygget opp et nettverk jeg i den virkelige verden bare kan drømme om. Fremover håpe jeg å kunne bruke en del tid på å utforske muligheter og begrensninger knyttet til pedagogisk virksomhet sammen med mine nye virtuell venner - som jeg presenterer etterhver. Foreløpig kan du finne noen av dem i menyen.

mandag, oktober 01, 2007

Svenskt Resurscenter


Svenskt Resurscenter er en ressursside for alle som er interessert i Second Life. Nätverket Sip står bak, og på Nätverk för digitala lärresurser kan man se flere interresante filmer fra foredrag under høstens nettverkstreff - deriblant også Nätverket Sip's presentasjon av sin organisasjon og sitt arbeid i Second Life

Tipset via Øystein Johannessens blog

Gaming ordbok

clipped from en.wikipedia.org

Massively multiplayer online role-playing game terms and acronyms

blog it
Her finner du ord og utrykk som brukes i online spill. De fleste - i flge poden - kjent fra World of Warcraft. Noen kjenner jeg ogs igjen fra Second Life.