fredag, mars 02, 2007

Læringsressurser

Tidligere denne uken hadde vi en kollegial diskusjon hvor læringsressurser var et tema. De yrkesfaglige retninger - til sammenligning med de allmennfaglie - har selfølgelig et like stort behov for digitale ressurser for å imøtekomme krav i lærplanen. I den forbindelse leser jeg samtidig bloggen til Leif Harboe som oppløftende kan melde at:

Det andre prosjektet som jeg har et visst engasjement i forhold til, men som ennå ikke har tatt skikkelig av går under det ambisiøse navnet Nasjonal digital læringsarena. Som jeg har nevnt tidligere, er tanken om å distribuere lærestoff gjennom digitale kanaler framfor gjennom trykte lærebøker utviklet av forlagene, veldig logisk, så logisk at det må bare komme. Hvis ikke Nasjonal digital læringsarena får det til, ser jeg tre andre alternativer: a. reklamefinansierte digitale lærebøker, b.wikibøker skrevet av entusiaster eller at forlagene går i kompaniskap med Fronter og Its learning og utvikler ulike nettbaserte betalingsmodeller.

Ideologiskt sett håper jeg på løsning b wikibøker - skrevet av entusiaster. Kunnskap bør være gratis slik at elevene kan jakte på kunnskapen istedet for at kunnskapen jakter på elevene.

Jon Møllers side er et eksempel på en slik nettside, og som Harboe viser til - enda et nyttig ressurssted for norsklærere. Tenk om vi kunne fått til det noe lignende for yrkesfaglige retninger ...

Ellers er filmen School of the future verdt en titt, og jeg håper kolleger på Færder - som er midt i planleggingen av ny skole - kan inspireres av den ... :O) Filmen er hentet fra ITU, som med prosjektet Morgendagens læring fokuserer på skole og fremtid.