fredag, mai 18, 2007

Second Life Aditi - Beta grid


Filmen gir en liten smak på hvordan lyden er, og hvorfor noen velger å bruke SL.

15 mai åpnet Second Life sin beta versjon hvor de tester bruk av 3D-lyd. De fleste jeg har møtt hittil er begeistret over kvaliteten og mulighetene. Samtalene flyter mye lettere og kvaliteten er god. Alt du trenger er et headset. Til å begynne med slet jeg litt med noen innstillinger. Det var fordi jeg umiddelbart begynte å filme, og da forandret noen av innstillingene seg (vet ikke hvorfor), slik at det ser ut som om programmet ikke fungerer så godt om man gjør flere ting samtidig. Under opplasting av en film til YouTube skjedde nemlig det samme igjen, bare at da forsvant all lyd, ikk bare på mic'en - som ved bruk av Camtasia.

Aditi har kanskje et potensial for språkundervisningen spesielt - uten tvil. Kommunikasjonen fører som kjent til læring, og det jeg setter mest pris på i SL er alle de interessante menneskene jeg aldri ellers ville pratet med. Dere syn på ting og deres ideer og tanker om teknologiens fremtid og mulgiheter. Og Aditi gjør dette selfølgelig enda mer virkelig ettersom hørsel er en av våre viktigste sanser. Man får en ny dimensjon til det virtuelle kommunikasjonsaspektet.

Testgridden er mye mindre enn main grid, og dette har foreløpig noen ulemper. Man får et mye mindre utvalg bekjentskaper, og det jeg savner foreløpig er å møte folk med samme interesse eller motiv for bruk. Om man ser bort fra roboter som fiser på direkten, popcorntyggende fnisete 20 åringer og enkelte ekorn som hviser avstøtende ord blandet med dunsten av alkohol inn i øret ditt, så kan man også her treffe interessante mennesker. Om enn i begrenset grad. Hittil har jeg snakket med en journalist i Times, en ingeniør fra California som driver et kjøpesenter i SL, en student og flere andre selvstendige næringsdrivende som alle bruker SL som en ressurs - på hver sin måte.

Det første man må gjøre etter at man har kommet inn første gang, er å gå til Edit > Prefereces > Voice Chat > Enable voice chat. Det har kommet et tillegg på kommandolinjen nederst, hvor du kan stille inn lydstyrker, og hvor du kan trykke på chatfunksjonen. Du kan i Voice Chat også gjøre noen innstillinger for hvordan du ønsker lyden skal høres: 1) camera position and camera direction, 2) avatar position and avatar direction, or 3) avatar position and camera direction. Hvis du ønsker kan du også låse chatfunksjonen slik at du slipper å trykke hver gang du snakker.

Over hodet ditt, når du snakker, sees en stemmeindikator. Om stemmen din er veldig intens (høy) vises den som rød. Den beste indikator er likevel den du snakker med. Det er noen ganger en liten forsinkelse, men overraskende lite, så tipset er følg med og begynn å snakk når du ser indikatoren lyser grønt.

Ved bruk av Speaker kan man stille inn hver enkelt brukers volum. Det kan være nyttig om det er mange i nærheten. Kanskje hører du ikke godt nok den som befinner seg et stykke borte, eller kanskje ønsker du slett ikke høre den som snakker fransk i nærheten? Da kan det være greit å Mute vedkommende. Men... Plutselig er franskmannen en del av din egen samtalegruppe, og da har du kanskje gått glipp av noen kommentarer fra rivieraen ... Da fremstår du kanskje ikke helt slik du ønsket :O)

Tør du likevel prøve Second Life Aditi?