tirsdag, mai 15, 2007

Østlandsmesterskapet i sveising


Færder's Simen C Johansen fra Vg 1 kom på 2. plass. Vi er kjempestolt av deg Simen! Gratulerer!15 mai var dagen hvor fylkesvinnerne fra de fire fylkene: Telemark, Oppland, Østfold og Vestfold var samlet i Horten for å kåre øslandsvinnerne i sveising. Konkurransen et samarbeid mellom opplæringskontorene i de fire fylkene, og ble i år arrangert av OKI VESTFOLD.

Vinnere Vg 1:

  1. Thomas Aleksander Smith: Telemark, Lunde vgs
  2. Simen C. Johansen: Vestfold, Færder vgs

  3. Christian Ande Ulsund: Østfold, Halden vgs

Vinnere VK 1:

  1. Aleksander Henrik Baukås: Oppland, Vinstra vgs

  2. Jon Pedra Nevra: Østfold, Halden vgs

  3. Per Ivar Chrisitansen: Oppland, Vinstra vgs
Vinner av Vg 1 klassen (grunnkurs): Thomas Aleksander Smith

Vi gratulerer! 1. premievinnerne stikker av med sveiseapparat - slett ikke verst ...

VK 1 (Videregående) vinner: Aleksander Henrik Baukås

Aleksander er vinner for 2. år på rad - dobbeltgratulerer!!Deltakerene møtte kl. 10:00 i sveisehallen, og ble umiddelbart vist til garderober for skifting. Det ble servert mat og drikke mens alle kom på plass, og daglig leder John Einar Runå informerte om organiseringen for dagen. Alle fikk tildelt sveisestasjoner og fikk deltakernummer.
Etter informasjonsrunder ble de to klassene samlet, og de fikk en gjennomgang for innstilling av sveiseapparatene. Kl. 11:00 startet sveisekonkurransene, og flere av deltakerne hadde med seg venner som heiet dem fram - en svartruss var blant dem:Tidsrammen fo konkurransen var satt til:

Vg 1: 1,5 time effektiv sveisetid
VK1: 2,5 time effektiv sveisetid

Oppgavene var litt forskjellige:

Vg 1 skulle lage en kilsveis, med enstreng på ene siden og flerstreng (3) på andre siden. Vurderingskriteriene var: jevnt A-mål, sårkanter, jevn overang på start og stopp, jevn strengoppbygning, gjerning av sprut (men ikke på sveis), synlige feil (porer etc.) og opprydding av sveisebås.

VK 1 fikk to prøver: Den første hvor man skulle sveise 60 grader fuge med bunnstreng (2-3 mm åpning) på 12 mm gods med basis elektrode. Den andre ganske lik i dimensjoner og mål, men vertikal uten åpning og rørtråd. I tillegg til de vurderingskriteriene som nevnt over, var det selføgelig krav til bunnstreng og pendling på vertikalen ble satt til maks 15 mm.


Mens vi ventet spent på resultatet, ble alle deltakere geleidet ut. Diskusjonen gikk hett for dommerne som vurdert kilsveisene på Vg1 deltakerne. Nivået var høyt om man tar i betraktningen erfaringen disse unge sveieserne har. De var ikke mye som skilte de beste fra hverandre. HMS (helse miljø og sikkerhet) som var en del av kravene, var det som avgjorde noen av plasseringene. En deltaker glemte å bruke avsug, og det trakk ned når sveisene ellers var like gode.De som ventet som spent var blant annet disse foreldrene som hadde tatt turen helt fra Nissedal for å se sønnen delta. Konkurransen ble avsluttet 12:30 og det ble da servert lunch i verkstedet mens alle deltakerne gjorde seg ferdige og skriftet før premieutdelingen og kakeservering.Kurt Nilsen (nei ikke han :O) fra NHO, holdt en liten tale før premieutdeling, og understreket de vi andre opplevde underveis i løpet av dagen. Alle deltakerne som møtte skiller seg ut som ungdom som vil noe! Viktigheten og utbytte alle får ved slike happenings er kanskje også verdt like mye og eller mer enn premiene som blir utdelt. Lærere og elever utvekslet erfaringer knyttet til arbeid og organisering og enkelte sveiset seg også til heder og ære. Alle tilstede var eller ble vinnere, på en eller annen måte. Noen kanskje mer enn andre ...Takk til alle fra opplæringkontorene og spesielt til de i Horten for en hyggelig og lærerik dag med flott organisering!

Ønsker du å se flere bilder fra Østlandsmesterskapet i sveising? Bildene ligger på Flickr.com der du kan laste ned om du ønsker.