lørdag, november 29, 2008

Overvåking og kontroll


Tidligere i høst var jeg på et møte ved en vidergående skole, som forsikret foreldrene om at elevene ikke fikk brukt Internett i timene, dersom læreren ikke ønsket det. Grunnen til det er, som mange sikkert kjenner til, programmer som lar læreren skru av Internett-tilgangen, og som også lar læreren overvåke elevenes maskiner når de er tilkoblet. Alt hva de foretar seg av surfing vil komme frem på lærerens skjerm, som kan klikke seg inn på elevenes aktiviteter.

Om du er en av dem som reagerer negativt på en slik praksis, så tar du det kanskje helt med ro. Ganske enkelt fordi du da kjenner til at elevene, om de ønsker, finner seg veier forbi slike anretninger - om de selv ønsker.

Foreldre som ønsker et slikt program velkomment, vil nok føle at deres avkom er i trygge hender med overvåking og kontroll. Skolen selv slipper stresset fra foreldre som skylder på at poden fristes med distraktører som Google, YouTube eller Wikipedia.

Så, kort oppsummert:
 • Skolen har opprtådt ansvarlig (i noens øyne ...)
 • Foreldrene som tror poden ikke surfer lever lykkelig i god tro ...
 • Foreldre som ikke ønsker en slik ordning vet at poden surfer på andre måter, og lever kanskje også lykkelig, men i en annen tro ... viten ...
 • Elevene kan velge fritt mellom flere forskjellige løsninger
Løsninger jeg kjenner til (men ikke har sjekket selv):
 • Manuelt: slå av og på Internett-tilgangen på maskinen, etter at læreren har startet kontrollprogrammet. Læreren vil da se at du ikke er tilkoblet Internett. De fleste lærere reagerer da med tilfredshet over en svart skjerm. I realiteten surfer eleven utenfor programmets overvåking og kontroll. Gratis.
 • Bruk trådløst bredbånd - ulempen er prisen: 109 kroner per måned i 12 måneder, deretter 60 kroner per måned - hos telenor. De fleste elever (som enten eller både og jobber og får stipend) er nok mer enn villige til å betale den summer for sin frihet - ville ikke du?
 • Hide My Ass: Et kjekt alternativ når læreren blokker bestemte sider: programmet tar eleven til den blokkerte siden i løpet av noen sekunder. Helt kostnadsfritt.
 • https://browseunblocked.com/ og følg denne forklaringen: Hvordan komme forbi skolenettsider
 • Man kan også skrive inn https, istedetfor http ...
 • http://unblockanything.com/ eller den ja ...
 • Det har blitt en egen industri  - beatadmin.com ...

Egentlig er jo alle lykkelige, er det noe mer å mase om da?

Vel ... ja vil nok noen si. Det handler om grunnleggende verdier:


- Er det i et slikt overvåkingsklima frie og demokratiske individer skal formes?
undrer Leif seg - på sin blogg. Man kan vel tippe hvertfall, at for hver skole eller hver lærer som ønsker å blokkere, så finnes det tusenvis av elever og andre voksne som tar kampen opp mot det som ansees å være et angrep på grunnleggende demokratiske rettigheter om frihet. Andre vil nok hevde at overvåking og kontroll brukt som dette stinker av mindretallstyranni. Ganske enkelt fordi (som her hvor enkelte har formulert det på sin egne snertne måte):

- We all deserve intellectual freedom and privacy, and the DemocraKey is best way to get it.

c",)

8 kommentarer:

Anonym sa...

I denne artikkelens genre: http://www.dalstroka-innafor.net/2008/11/27/porno-i-skulen/

jeanette tranberg sa...

Ja, det kan man si :)

La deg også til i min bloglines, og gleder meg til å lese mer av deg c",)

Guttorm Hveem sa...

med vpn og proxy kjem ein seg fint rundt det meste. Men manipulering av url i google translate er vel kanskje det enklaste...

jeanette tranberg sa...

Hm ... den var ny for meg, men antakeligvis kjent for mange vil jeg tro. Noen flere?

Anonym sa...

Mitt ønske om å overvåke denne bloggen (les: legge til RSS i Newsgator FeedDemon) mislyktes - har du noen triks for å omgå den også? Har forsøkt både atom og rss - og både direkte fra link i blogg og ved å skrive inn url i FeedDemon.

jeanette tranberg sa...

Vet ikke helt hvorfor, men har sjekket feed, og lurer på om det kan være en kombinasjon av html-koder på bloggen, som din Feedreader ikke liker? Sjekk denne - forstår du noe?
Har hørt at hvertfall en til har samme problemet her på bloggen, men har mange andre som forhåpentligvis blir matet ???

June sa...

Svært interessant innlegg. Flott at der er lærere der ute som forstår både de praktiske og etiske problemene med denne overvåkingen.
Har og endelig fått rsss-feeden på bloggen din til å fungere :-)

jeanette tranberg sa...

Det var godt å høre June, det var deg jeg hadde i tankene ja :)